MEDICINA

Gyógyít vagy megbetegít? Újra áll a bál a tej körül

Sokan állítják, hogy a nyers tejnek gyógyító ereje van: csökkenti az allergiát, elmulasztja az asztmát. Az egészségügyi hatóságok szerint viszont akár halálos fertőzések forrása lehet. Vajon kinek van igaza?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Tej és tej közt hatalmas a különbség!

Ha már ittál frissen lefejt, nyers tejet, pontosan tudod, hogy az egy  más műfaj. Köze nincs a pasztőrözött, bolti tejhez, állaga sűrűbb és krémesebb, íze pedig telt, gazdag. Az ember egészen úgy érzi, tényleg iszik valamit. Akinek pedig saját tehene van, biztosan állítja, hogy a nyers házitej sokkal egészségesebb, mint a bolti. Esküsznek rá, hogy enyhíti az allergia, a szénanátha, az asztma és az ekcéma tüneteit. Sőt, azt mondják, akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem pusztultak el benne a tejcukor emésztését segítő baktériumok és enzimek.

A nyers tejnek van jó hatása vagy a környezetnek?

Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a rendszeresen nyers tejet fogyasztó gyerekek ritkábban allergiásak, és közel 50 százalékkal kisebb lehet a körükben az asztma és a szénanátha előfordulási aránya. Azt viszont egyelőre nem tudják, hogy ennek valóban a nyers tej, vagy inkább a falusi életmód az oka – tekintve, hogy a nyers tejhez elsősorban a falusi gyerekek férnek hozzá könnyen. Egy kanadai vizsgálat szerint a nyers tejben több a B1-, a B12- és az E-vitamin, mint a pasztőrözött változatban. 

Forrald fel!

Az egészségügyi hatóságok mégsem ajánlják a nyers tej fogyasztását, mert súlyos betegségeket okozó baktériumok is lehetnek benne. Nyers tejből kimutattak már szalmonella, lisztéria, és TBC-t okozó E-coli baktériumot is. Skóciában, Ausztráliában és az USA államainak közel felében tilos a nyers tej árusítása, miután nem egy esetben halálos fertőzéseket okozott. Angliában és Walesben csak minősített termelők árusíthatják, közvetlenül a fogyasztóknak. Itthon számos termelői piacon, sőt, automatákból is kapható, de

mindenkinek azt javasolják, hogy fogyasztás előtt forralja fel a tejet.

Kétségtelen, hogy így változik az íze, viszont biztosan megs hő hatására biztosan elűnnek belőle az ártalmas baktériumok.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?