MEDICINA

Gyilkos lehet, aki hasmenéssel belemegy a fürdőmedencébe

A hőségben mindenki igyekszik a legközelebbi strandra, hogy lehûtse magát. Sajnos sokszor a betegek, sőt azok is a mártózásra szavaznak, akiknek hasmenésük van. Pedig akár életveszélyes fertőzést is terjeszthet a vízben, aki nem várja meg, hogy kigyógyuljon ebből a betegségből.
  • Szerző: Ripost

Sokan nem is gondolnak bele, hogy hiába érzik jobban magukat egy hasmenéses betegség után, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy kiürültek a kórokozók a szervezetükből. Így uszodába menni veszélyes a többi fürdőzőre, sőt akár egyenesen halált is okozhat. Egy amerikai egészségügyi jelentés szerint 2000 és 2014 között az USA-ban nyolcan haltak meg medencében elkapott fertőzés következtében, és 30 ezren betegedtek meg.

A medencében terjedő kórokozók közül a legveszélyesebb a cryptosporidium nevű parazita, mely a széklettel terjed. Súlyos hasmenést, étvágytalanságot, hányást és hasi fájdalmakat okoz. Ha valaki hasmenéses betegségből lábadozóban úszik egy jót, nagy eséllyel megfertőzi vele a fürdőtársait. Ugyanis a rendkívül életképes parazita nem pusztul el azonnal a klóros vízben.

A kriptosporidiózis nyáron sokakat érinthet, a kórokozó ugyanis a természetes vizekben gyorsan szaporodik, és igen kis mennyiségben is képes beteggé tenni az embert. A fertőzés általában két hét alatt lezajlik, s egészséges embereknél viszonylag enyhe lefolyású. Azonban azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük, akár halálos kimenetelű is lehet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?