MEDICINA

Fújj ecetet a szemüvegedre, leesik az állad!

Rettenetesen koszos a szemüveged? Sehol egy vízcsap, aminél lemoshatnád? Szárazon megtörölve csak összekarcolnád, de ilyenkor mi a megoldás? Máris mutatjuk.

Ne hagyd soha koszosan a szemüvegedet, mert sajnos nagyon sokat ronthatsz vele a látásodon. Igyekezz mindig tisztára törölni, egy dologra azonban ügyelj: sose töröld meg szárazon! Sem az inged-kötényed sarkába, se zsebkendőbe.

Minden reggel alaposan tisztítsd meg!

1. Először folyó, kézmeleg vízzel öblítsd le a szemüveged. Ez leviszi a porréteget. Mosás közben mindig az orr-támasztó hídnál tartsd a szemüveget, ne a száraknál. (Jó tudni, hogy a leheléstől nem tisztul meg a lencse, helyette zsíros pára kerül az üvegre).

2. Normál babaszappanos kézzel kend át az üveget, a szárakat és az orrnyereg támasztékokat. Pontosan ebben a sorrendben, mert a legutóbbi a legzsírosabb pontja a szemüvegnek, mivel az érintkezik a bőröddel. Ha itt kezdenéd a tisztítást, az üvegre vinnéd a zsírt.

3. Öblítsd le meleg vízzel!

4. Ha ellenőrzéskor még mindig nem tökéletesen tiszta, fújj rá egy kis ecetet. (Mindig érdemes magadnál tartani ecetes vizet egy kis pumpás tartályban. Tökéletes megoldás S.O.S. tisztításhoz. Csak ráfújsz egy adagot, és már törölheted is!)

Az ecet oldja a legmakacsabb, rárakódott szennyeződést is. Hagyd rajta kis ideig hatni, majd öblítsd le! Utána hagyd a levegőn megszáradni!

5. Törüld át csak a szemüvegedet a kifejezetten arra gyártott, speciális, mikrofiber törlőkendővel. Ezen nem tapad meg a por, ami megkarcolhatná a lencsét.

Milyen esetben tilos a szemüveget ecettel lemosni?

Ha műanyag, tükrözés elleni bevonattal kezelt a szemüveged, soha ne tisztítsd semmiféle ammóniát, acetont, fehérítőt, illetve ecetet tartalmazó szerrel, de ablaktisztító folyadékkal se! Ezek az anyagok ugyanis tönkreteszik a bevonatot. Ahogy a hajlakk, a parfüm, a permetező- és rovarirtószerek is ártanak a védőbevonatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?