MEDICINA

Figyelted már, hogy szeded séta közben a lábad? Elképesztő következtetésre jutottak a tudósok

Lassan, komótosan szeretsz haladni, vagy inkább mindig sietsz? Kiderült, hogy rengeteget elárul egészségi állapotodról az, hogy hogyan gyalogolsz. Mutatjuk a döbbenetes kutatási eredményt!
  • Szerző:

Mindenki tudja, hogy a rendszeres séta egészséges, jót tesz a vérkeringésnek, és felfrissít, főleg, ha ülőmunkát végzel. De arról kevesen hallottak, hogy a gyaloglási tempóból megjósolható, hogy valakinek lesz-e krónikus betegsége az elkövetkező évtizedekben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

A brit Duke Egyetem neurológusai által végzett kutatás során azt vizsgálták, kiderül-e a gyaloglás tempójából, ha valami nem stimmel a szervezetben. A középkorúak esetében azonnal észrevehető a különbség: az a 45 éves, aki gyorsabban gyalogol, fiatalabb szervezettel bír, mint aki lassan. Ugyanis a lassan sétálóknál biztosan ki tudták mutatni a gyorsabb öregedést egy 19-es skálán: rosszabb állapotban volt az immunrendszerük, a tüdejük és a fogsoruk is.

Fotó: Pixabay

A hosszútávú kutatás során csaknem ezer embert vizsgáltak, és a teszteket kisgyermekkorban kezdték meg rajtuk, majd egész életükben monitorozták őket – legutóbb idén, amikor betöltötték a 45-öt. Kiderült, hogy már kisgyermekkorban is vannak jelei, hogy később ki fog gyorsan vagy lassan gyalogolni. Olyan betegségek kezelésében lehet segítség a felfedezés, mint például az Alzheimer kór: amit bár gyógyítani egyelőre nem tudnak, de ha korán beazonosíthatnák, akkor hamarabb kezdődhetnénk a kezelések.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?