MEDICINA

Fertőzést terjesztenek a nyilvános vécék kézszárítói! Arcunkba lövik a vírusokat!

Egy új kutatás szerint jobb, ha óvakodsz az új, szuper teljesítményû kézszárítóktól. Ezek ugyanis a kórokozókat is szuperhatékonyan szórják szét a levegőben. Kell ez nekünk?

Már önmagában az is gáz, hogy az egyik legintimebb cselekvésünk helyszínét sok-sok emberrel kell megosztanunk. Erre itt vannak ezek a repülőgéphajtóművel felérő kézszárító berendezések, amelyekről nemrég kiderült, hogy a szétfújkált vízcseppekkel 4 és félszer több kórokozót juttatnak a levegőbe, mint a hagyományos meleg levegős kézszárítók.

Egy korábbi kutatás szerint a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem mosnak elég alaposan kezet a WC használata után. Így aztán a nagy teljesítményű szárítógépeknek bőven van mit szétfújnia az épp csak bevizezett kezekről a környező felületekre és a közelben álló emberekre.

Olyan finomságokat is elkaphatsz egy nyilvános wc-ben, mint az E-coli baktérium például.

Úgyhogy, ha jót akarsz, a kézszárító előtti sorban álláskor tarts megfelelő távolságot.

Mi lehet a megoldás?

A szárítás teljes kihagyása nem jó ötlet, mivel a vizes kézen kiválóan tenyésznek a kórokozók. Az sem jó megoldás, ha kézmosás helyett inkább valamilyen kézfertőtlenítő zselét használsz, mivel a kézmosás a legjobb módja annak, hogy a fertőzéseket elkerüld. De akkor mit lehet tenni?

Ahol van papírtörölköző, ott igyekezz azt választani, vagy készíts elő egy tiszta papírzsebkendőt, és abba töröld a kezed.

Ha viszont végképp nincs más, mint a kézszárító, akkor használd, de előtte nagyon alaposan moss kezet – és reménykedj, hogy a többiek is ezt teszik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?