MEDICINA

Felejts el mindent, amit a kullancsról hallottál, így kell kiszedni

Itt a tavasz, nyakunkon a kullancsveszély. Erdők, rétek, parkok, de még a kertek is tele vannak a súlyos betegséget hordozó parazitákkal. Minél hamarabb távolítod el a bőrödből, annál kisebb a fertőzés kockázata. Házi szerekkel próbálkoznál inkább? Gondold újra.

 

A tavasszal együtt a kullancsok is éledeznek. Sajnos lehetetlen elkerülni őket. Már nem csak az erdők, de a kertek, parkok is tele vannak ezzel a parazitával. Köztük egyre több az agyhártyagyulladással vagy lyme kórral fertőzött egyed. Ezek súlyos, egyes esetben halálos betegségek.

A szerencse az, hogy óvatossággal meg lehet előzni a bajt.

Milyen hamar fertőződünk meg?

A kullancs bőrbe hatolása után csak másfél-két nappal fertőződünk meg. Tehát

van idő arra, hogy minden nap gondosan átvizsgáljuk a saját testünket és a velünk élőkét.

Ha megtaláltuk, azonnal el kell távolítani a bőrből. Ideális, ha 4-5 órán belül cselekszünk.

Házi szerek

Borsmenta olaj, körömlakk, mosogatószer, petróleum, vazelin, vietnámi kenőcs, alkohol, gyertyalánggal hevítés… Sok fajta házi szer és gyógymód terjed a köztudatban, melyeknek a kullancsot arra kéne rávenni, hogy saját jószántából kihúzódjon a bőrből.

Ilyen szer azonban nem létezik. A kullancs belőlünk akar táplálkozni. Saját anyaggal odaragasztja magát a bőrünkhöz, és azt semmiért el nem hagyja. A fertőződés aktiválódásának az ideje a kísérletezés alatt is tovább ketyeg.

Veszélyes döntés időt vesztegetni azzal, hogy majd hazaérünk a kirándulásból, és keresünk egy megfelelő csodaszert, és ha az nem használ, akkor egy másikat. Minél hamarabb távolítjuk el, annál kisebb az eshetősége a megfertőződésnek.

Eltávolítás

Fogj egy finom kis csipeszt.

Óvatosan ragadd meg a kullancsot, minél közelebb a bőrödhöz, és lassú, de határozott, folyamatos mozdulattal, egyenes irányban húzd ki. Ellen fog állni, ezt érezni fogod húzás közben. De a kitartás meghozza az eredményt. Ha észrevetted a rovart, csipesz nincs nálad, de a körmöd hosszú, azzal is próbálkozhatsz. A hüvelykujjad és a középső ujjad körmét használd. Egy bicskával lenyisszantani, közel a bőrhöz, még ez is jobb, mint benne hagyni napokig.

Mi történik a kullanccsal, ha megszorítjuk?

A tudósok utánajártak, hogy vajon a véletlenül túl erősen összeszorított kullancs kiöklendezi-e a nyálát, ezzel még biztosabban megfertőzve a gazdaszemélyt.

A Harvard egyetemen folyt a kísérlet olyan kullancsokkal, amelyek már megszívták magukat vérrel. Mikroszkóp alatt vizsgálták őket, miközben csipesszel nógatták. Nem hánytak, nem durrantak ki, és nem nyálaztak intenzívebben, mint szoktak.

Ha a feje bent marad

Először is, ami bent maradt az nem a feje, hanem csak az állkapcsának egy része. Igyekezz a maradék szöveteket is kipiszkálni. Ha nem megy, akkor sincs baj. A fertőzést már megelőzted, mert csupán a rágószervtől nem fertőződik tovább. Mosd ki szappanos vízzel, és fertőtlenítsd a helyet. A többit bízd az immunrendszeredre. Ha pár nap után is bent marad, sebésszel távolíttasd el, mert gyulladást okozhat.

Fertőtlenítés

Ha sikerült kihúzni egészben az élősködőt, akkor is tisztítsd meg a sebet és a környékét. Jódos oldattal, Betadinnal vagy alkoholos vattával fertőtlenítsd a helyet. Az egész kezedet alaposan mosd meg. Amennyiben valamelyik súlyos kórral fertőzött a kullancs, nem lehetsz elég óvatos.

Pirosodás és enyhe duzzanat a bőrön

A szúnyogcsípés után is marad pár óráig egy kis pirosodás a bőrön, ugyanígy a kullancs után is. Ez azt jelzi, hogy testünk felismerte a kullancs nyálából belénk került idegen fehérjét.  Megindul a test válaszreakciója, és kimossa a testünkből a belekerült anyagot.

A kullancs nyála azonnal beindítja ezt a láncreakciót, még a fertőzés előtt.

Mit csinálj a kivett kullanccsal

Öld meg, és húzd le a WC-n vagy dobd az emésztőgödörbe. Ám, ha kíváncsi vagy, hogy fertőzött volt-e, csomagold be, és vidd el vizsgálatra.

Mit tegyél, ha néhány héten belül lázat, bőrkiütést, kör alakú halvány pírt tapasztalsz?

Azonnal menj orvoshoz. A fertőzés korai szakaszában még segít a gyógyszeres kezelés. Sajnos csak az esetek 20-30 százalékában jelentkeznek ezek a tünetek. A többiben tünet nélkül alakul ki a súlyos betegség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?