MEDICINA

Fantasztikus képek! Így lesz a petesejtből kisbaba

A terhesség csodáját a nők érzik át igazán, hiszen az ő testükben megy végbe a változás. Most már azonban a férfiak is megnézhetik, hogy alakul ki a csoda a női testben 9 hónap alatt.
  • Szerző: Ripost

A terhesség során közvetlenül a megtermékenyítésről keveset beszélnek és keveset is tudnak, pedig a fogantatás utáni néhány napban történik szinte a legnagyobb változás a női testben. A megtermékenyített petesejt osztódik, zigótává, majd embrióvá alakul.

Ezalatt az idő alatt a fejlődő embrió végigmegy az egész evolúciós fejlődésen. Hiszen az első napokban még halacskára, majd egy gerinces emlősre kezd hasonlítani. Párhetesen lesz csak igazi emlős kinézete, de egy kis farok rész még ekkor is látható. Csupán a terhesség harmadik hónapjában válik igazi kisemberré.

Eleanor Lutz grafikus készített egy sorozatot a pocakban fejlődő babáról a megtermékenyítéstől egészen a születésig. Célja az elkápráztatás, hogy felismerjük az élet összetettségét.

Hazánkban az abortusz végső határideje 12 hét. Ekkor már a babád a pocakban akkora, hogy elfér a tenyeredben és a tökéletes másolatod. Minden létfontosságú szerve kezdetlegesen, de kialakul.

Ez a kisfilm, nemcsak ámulatba ejtő, de gondolatébresztő is. Felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos minden egyes fázis ahhoz, hogy kialakulhasson az élet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?