MEDICINA

Ezt tudod tenni, ha valaki köhög vagy tüsszent melletted

Amióta újult erővel tombol a járvány, félve nézünk mindenkire, aki egyet tüsszent mellettünk. De mit tehetsz ebben az esetben, hogy megvédd magad a fertőzéstől?

A koronavírusról régóta tudjuk, hogy a köhögés, tüsszentés, sőt, akár a beszéd során a levegőbe kerülő apró aeroszolok útján terjed. Épp ezért kötelező a legtöbb helyen a maszk viselése, ez ugyanis felfogja az aeroszolok nagy részét, így csökkenti a fertőzés veszélyét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De mi van, ha olyan helyen vagy, ahol nem kötelező a maszk, és valaki nagyot tüsszent vagy köhög a közeledben? Mit tehetsz, hogy amennyire lehet igyekezz elkerülni a fertőzést?

Köhög 01

Fotó: Pixabay.com

A lényeg az, hogy minél kevesebb levegőben lebegő aeroszolt lélegezz be. Vagyis azonnal kezdj el lassan, kissé csücsörített szájjal kilélegezni. A kilégzés tartson minél tovább, amíg csak bírod, addig ne kezdj belélegezni, közben pedig fordítsd el a fejedet a köhögő-tüsszögő ember irányából, és sétálj el minél messzebbre tőle.

Ez a módszer természetesen nem garancia a koronavírus-fertőzés elkerülésére, de akkor is csökkenti a belélegzett vírusok mennyiségét, ha az illető netán fertőzött. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis minél több vírust lélegzel be egy ilyen esetben, annál valószínűbb, hogy megfertőződsz. Az időtényező is számít: minél többet tartózkodsz a vírusos aeroszolokkal teli levegőben, annál több ideje van a vírusnak, hogy bejusson a szervezetedbe.

Köhög 02

Fotó: Pixabay.com

Persze számos más óvintézkedést is tehetsz. Hideg időben is inkább a szabadtéri találkozókat részesítsd előnyben, mivel beltéren, rossz szellőzés mellett gyorsabban terjed a vírus. Tartsd be a távolságtartás és a maszkviselés szabályait, a maszkot fertőtlenítsd rendszeresen. A legtöbb virológus szerint el kell fogadni, hogy a maszk most egy ideig az életünk része lesz, még akkor is, ha meglesz végre az oltás a vírus ellen. És persze moss kezet minél gyakrabban, alaposan, szappannal, vagy ha ez nem lehetséges, használd a kézfertőtlenítő készítményeket. Ha pedig köhögnöd, tüsszentened kell, mindenképp zsebkendőbe tedd (amit utána azonnal kidobsz, majd fertőtleníted a kezed), ha pedig ez valamiért nem lehetséges, akkor a kezed helyett a könyökhajlatodba.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?