MEDICINA

Ezt a trükköt vetik be újabban a titkárnők, az egész iroda boldog lesz

Kifacsar az irodai munka? Japán kutatók szerint megvan a megoldás a kiégés ellen. Nem is gondolnád, milyen egyszerű!

A japán tudósok szerint a munka közbeni kikapcsolódás legegyszerűbb és legjobb módja, ha egy növényt teszel az íróasztalodra. Egy bonszai, vagy akár egy kaktusz látványa is sokat segít, hogy kevesebb legyen a stressz az irodában. A kutatók vizsgálatukban arra voltak kíváncsiak, hogy vajon tényleg képes-e javítani a hangulatot egy apró növényke, és valóban segíti-e az általános jóllétet, ha a természetet ebben a formában visszük be a zárt térbe.

Boldog iroda 01

Fotó: Pixabay.com

A kutatás 63 japán irodai dolgozó résztvevőjét négy hétig arra kérték, hogy gondoskodjanak egy irodai növényről. A kísérlet előtt és után felmérték a szorongás szintjét, és megmérték a dolgozók pulzusát is – ez utóbbi szintén jó jelzője a stressznek.

Az eredmények arra utaltak, hogy az önkéntesek stressz-szintje jelentősen csökkent, amikor növény állt az asztalukon. Dr. Maszahiro Tojoda, a kutatás vezetője szerint sokan nem is értik teljesen, micsoda stresszoldó eszköz kerül a birtokukba egy apró növénnyel.

Bodog iora 02

Fotó: Pixabay.com

A kutatásnak két fázisa volt: az első, egy hetes kontroll-lépcsőben nem szerepeltek növények. Ekkor arra kérték a résztvevőket, hogy amikor kimerültnek érzik magukat, tartsanak 3 perc szünetet a munkában. A második fázis négy hétig tartott, ekkor kellett az irodistáknak a kiválasztott növényről gondoskodniuk.

Egy újabb kontroll-periódusban ismét növények nélkül próbálták oldani a stresszt a dolgozók, ekkor a 3 3 perces szünetekben csak passzívan bámulták az asztalukat. A stressz-szintjüket kétszer, a kontroll-fázis és a növénygondozási fázis végén is mérték kérdőívek segítségével, illetve pulzusméréssel is. Ez utóbbi technikáját betanították a dolgozóknak, és megkérték őket, hogy a három perces pihenőidők előtt és után is mérjenek pulzust.

Boldog iroda 03

Fotó: pixabay.com

A növénygondozó fázis végén az átlagos stressz-pontszám 47,9-ről 46.2-re csökkent, és a résztvevők 27 százaléka esetében a pulzusszám is alacsonyabb lett, amikor növényekről gondoskodhattak. Amíg a pihenőidő passzívan telt, addig ez az arány csak öt százalék volt.

Dr. Tojoda szerint ennek az az oka, hogy a növények elterelik a dolgozók gondolatait a munkáról, míg az íróasztalon levő egyéb tárgyaknak, például a telefonnak vagy a számítógépnek nincs ilyen hatása. A kutatók szerint a növények beszerzése a cégek számára a munkahelyi hangulat, és így a teljesítőképesség javításának egyik hatékony és olcsó eszköze. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a természet látványa minden formában – akár az ablakból, de akár egy ebédszünetben beiktatott séta formájában is hozzájárul az általános egészségi állapot javításához.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?