MEDICINA

Ezt a kullancsirtót készítsd el otthon, így védekezz a súlyos kór ellen

Kullancs ellen sajnos nem létezik 100%-os védelem. Épp ezért rendkívül fontos a megelőzés. Fizikai és kémiai védelem is létezik, a kettőt kombináljuk, hogy még hatásosabb legyen. Készítsünk otthon megbízható, természetes alapanyagokból álló kullancsriasztó szert

Alig várjuk, hogy végre elálljon az eső, és kimerészkedjünk a szabadba. Kirándulni, barangolni vágyunk. Tudjuk, milyen fertőzöttek az erdők. A nedves fűben most luxus körülmények között szaporodnak a kullancsok.

Az üzletekben kapható kullancsirtókra hiába van feltüntetve, hogy „bio” termék, mégis csak az a biztos, amit mi állítunk elő. Jobb, ha az otthon fellelhető, természetes alapanyagokból, saját magunk készítjük el a kullancsirtó szert. A bőrünknek se mindegy, hogy mit kenünk rá, a kisbabák, gyermekek esetében pedig ez létfontosságú.

Milyen betegséget terjeszt a kullancs?

Nem minden kullancs fertőzött, de egyre nagyobb százalékban hordozzák olyan súlyos betegségeknek a kockázatát, mint amilyen a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás, Lyme-kór, nyirokcsomó gyulladás. Ezek között van, amelyik egyelőre gyógyíthatatlan kórnak számít. Jobb tehát, ha előre felkészülve védekezünk a megbetegedés ellen.

Hol találkozhatunk leginkább kullanccsal?

Van olyan tévhit, hogy a vérszívó állat a fák magasan lévő ágain várakozik, hogy az áldozata aláérjen, és rápottyanva megkezdje a támadást.

Az igazság az, hogy inkább a magas fűben, alacsonyabb bokrok ágain tanyáznak. Különösen kedvelik a nyirkos környezetet, árnyékos erdőt, idilli patakpartot.

Hogyan vesz észre bennünket a kullancs?

Érzékeli az emberi és állati test hőkisugárzását, a verejték illat-anyagát, kipárolgását.

A testhőt nem tudjuk visszatartani, de a szagérzékelését megzavarhatjuk. És itt jönnek az illóolajokkal megbolondított kullancsirtók.

Mely illatoktól iszonyodik a kullancs?

A kutatók 11 illatot azonosítottak. Ezek: levendula, bazsalikom, 2 fajta kakukkfű, majoránna, 2 fajta menta, citromos eukaliptusz, bergamot, szegfűszeg, citronella.

Kullancsriasztó krém elkészítése

Mivel a kullancs a kókuszolajat a benne található laurinsav miatt nem kedveli, érdemes ezt használni bázisolajnak. 10ml (kb.200 csepp) bázisolajhoz (hidegen sajtolt kókuszolaj) keverjünk 6-8 cseppet a felsorolt illóolajokból. Az illóolaj soha ne legyen több, mint a bázisolaj 3%-a.

Ajánlott és ellenjavasolt esetek

  • Különösen hatékony a szegfűszeg és a két féle kakukkfű, vagy a citronella és a kakukkfű együttese.
  • A menta nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek.
  • Alacsony vérnyomás esetén citromos eukaliptusz és majoránna keverékét használjuk.
  • Ha a szemünk érzékeny, akkor a citronella és a menta, ha a bőrünk, a szegfűszeg kerülendő.
  • A bergamott fényérzékenyítő hatású, ne kenjük közvetlenül a bőrünkre napfényes időben.

Kullancsriasztó permet

Alkoholba öntsünk forralt, lehűtött vizet, majd adjunk hozzá pár csepp illóolajat. Az egészet töltsük szórófejes flakonba. Vigyük magunkkal a túrára, és időnként a ruhánkra permetezve frissítsük a védelmet.

A kisgyermekek védelmére ez a legjobb szer, az öltözködéssel kombinálva. A kutyát is ezzel permetezzük be

 

Védekezés öltözködéssel

A kullancsok a sötét testhajlatokat, a lágy, vékony bőrfelületet keresik. A térd, a könyök, a comb hajlatai, a hajas fejbőr ilyenek.

A hosszú nadrágra ráhúzott térdzokni, a hosszú ujjú ing fizikai védelmet nyújt, megakadályozza, hogy a kullancs feljusson a testünkre.

Ha mégis elért bennünket, a világos színű ruhán könnyebben észrevesszük a támadót. Ezt is vegyük figyelembe az öltözködésnél.

Kisgyermekek védelme

6 éven aluli gyermekek bőrére ne kerüljön illóolaj. Inkább csak egy kis kókuszolajat kenjünk a bokájukra, hajlataikba, és megfelelő öltözékkel védjük őket. A ruhájukat időnként fújjuk le a házi kullancsriasztó permettel.

Esti ellenőrzés, a kullancs eltávolítása

A kirándulás, séta után minél hamarabb nézzük át a gyermeket, magunkat és a velünk tartó háziállatokat is. Távolítsuk el kézzel, csipesszel, késsel a vérszívó parazitát annak megsértése, bármilyen szerrel való bekenése nélkül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?