MEDICINA

Ezért nem szabad SOHA nyersen megkóstolnod a sütitésztát!

Fogadjunk, hogy annak idején te is lopkodtál belőle, amikor csak lehetett! Pedig ez tényleg nem a legjobb ötlet...

A legújabb kutatások szerint bármelyik lisztfajtával előfordulhat, hogy coli baktériumtörzset találnak benne: akár a fehér lisztben, akár a teljes kiőrlésű lisztben, sőt a maximálisan egészségesnek tartott reform lisztekben is.

Ezek a láthatatlan mikroorganizmusok száraz környezetben - például a lisztben - inaktív állapotban vannak jelen. Élettevékenységeik viszont nedves közegben robbanásszerűen visszatérnek.

A gyúrás vagy kelesztés alatt lévő tészta épp ilyen közeg. Sőt, bátran állíthatjuk, hogy a legjobb táptalaj a baktériumok gyors szaporodásra!

A készre sült tésztával szerencsére egész más a helyzet, hiszen a forró sütőben elpusztulnak azok a baktériumok, amelyek hasmenést, hasi görcsöket, súlyosabb esetben még veseelégtelenséget is okozhatnak.

A nem zsír-alapú, hanem több nedvességet igénylő tésztáknál természetesen nagyobb a veszély. 

 

TIPP:

  • Te se engedd gyermekeidet játszani a nyers tésztával!
  • A liszt tárolódobozát mindig jól zárd le
  • A tojások héját mindig mosd le, mielőtt felütöd.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?