MEDICINA

Ezért ne vedd be soha tejjel az antibiotikumot!

Az antibiotikumok hasznos gyógyszerek, de nem szabad nyakra-főre használni őket. És vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel együtt fogyasztani sem tanácsos ezeket az orvosságokat. De vajon miért?
címkék:

A tej gyakori és sokak szerint hasznos eleme az étrendünknek. Természetes, és ártalmatlan dolognak tűnik, hogy az antibiotikumot is egy pohár tejjel öblítsük le. Van, aki az antibiotikum-kezelés mellett egyenesen joghurttal oldja meg a hasznos probiotikumok pótlását. A kutatók azonban azt mondják, ez egyáltalán nem jó ötlet.

Tej 01

Fotó: Pixabay.com

Vannak olyan ételek és italok, amelyek molekulái összekapcsolódhatnak az antibiotikumok hatóanyagaival, megváltoztatva ezzel azok molekuláris szerkezetét. Ez pedig csökkentheti a gyógyszer úgynevezett biohasznosulását, vagyis azt, mennyi szívódik fel a hatóanyagból a véráramba. Ennek következtében pedig a gyógyszer gyógyhatása is módosulhat, hiszen minél kevesebb szívódik fel a hatóanyagból, annál kevésbé eredményes a gyógyítás.

A penicillin és a tejben levő kalcium ellentéte régóta ismert, de más antibiotikus hatóanyagok, például a tetraciklinek és fluorokinolok is összeakadhatnak a tej kalciumtartalmával, illetve más ásványi anyagaival, például a vassal, a cinkkel és a magnéziummal. Épp ezért érdemes mindig alaposan átolvasni a gyógyszer tájékoztatóját, és betartani az abban foglaltakat. Általános szabályként pedig elmondható, hogy ha lehet, ne tejjel, tejtermékkel vegyük be az antibiotikus hatású gyógyszereket. Ha ugyanis nem tudják optimálisan kifejteni a hatásukat, akkor azzal akár az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulása is könnyebbé válhat.

 

Gyógyszer 01

Fotó: pixabay.com

A problémát tovább bonyolítja, hogy magában a tejben is találhatóak időnként antibiotikum-maradványok, amelyek főként a tehenek tőgy-gyulladására adott gyógyszerekből maradnak vissza. Ezek maguk is a bélflóra egyensúlyának felborulását okozhatják, bár a kutatók szerint egyelőre kevés az adat ahhoz hogy általános kijelentéseket lehessen megfogalmazni ezzel kapcsolatban. Az viszont tény, hogy a kutatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az antibiotikum-mentes állatorvoslási módszerek kidolgozására.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?