MEDICINA

Ezért jó, ha egy férfinek 35 év alatt születik gyereke

Bár a férfiak biológiai órája nem ketyeg olyan gyorsan, mint a nőké, a gyermekvállalás szempontjából az apuka életkora sem mindegy. A legalacsonyabb kockázattal az ő esetükben is a 35 év alatti gyermekvállalás jár.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Eddig csak a nőket ijesztgették a késői gyermekvállalás veszélyeivel – most azonban kiderül, hogy ebből a szempontból az apa kora sem mellékes. Egy 40 millió baba egészségét vizsgáló kutatás szerint a születéskori komplikációk veszélye az apa 30-as éveinek közepétől emelkedésnek indul, 45 fölött pedig jelentősen megnő.

Michael Eisenberg professzor, az amerikai Stanford Egyetem orvosi karának munkatársa szerint Eddig leginkább az anyai tényezőket vizsgálták ebből a szempontból is, ám a baba egészsége az apán is múlik. Már 35 fölött enyhén emelkedni kezd a kockázat, a 40-es és 50-es férfiak esetében pedig jelentős emelkedést mutat, egyszerűen azért, mert a hímivarsejtek DNS-ében változások következnek be.

A 45-nél idősebb apák esetében 14 százalékkal nőtt a koraszülés kockázata, illetve annak veszélye, hogy a baba intenzív osztályra kerül. Az alacsony születési súly kockázata szintén 14 százalékkal, míg az agyvérzésé 18 százalékkal nőtt. Ha az apa az 50-es éveiben jár, 10 százalékkal nagyobb esély van rá, hogy a kicsi születés után lélegeztetésre szorul, az intenzív ápolás kockázata pedig 28 százalékkal nő. Az apa magas életkora még annak a veszélyét is növeli, hogy az anyánál terhességi cukorbetegség alakul ki: ez a kockázat 45 feletti apai életkor esetében 28 százalékkal magasabb, mint a 25 és 34 év közötti életkorú apáknál. Ennek oka egyelőre nem ismert.

A kutató azonban hozzáteszi, hogy az abszolút kockázat minden ilyen esetben viszonylag alacsony marad – ennek ellenére a férfiaknak sem árt elgondolkodniuk azon, hogy korábban tervezzenek családot és vállaljanak gyereket. Még akkor is, ha világszerte egyre későbbre tolódik az első gyermek vállalásának kora.

címkék:
És ezeket olvastad már?