Létrehozva: 2020.05.17.

Ezért felesleges gumikesztyűben vásárolni

A koronavírus terjedése miatt a maszk a boltban való vásárlás alapkelléke lett világszerte, viselésével ugyanis jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Sokan gumikesztyűt is húznak, ha az élelmiszerek között válogatnak, aminek azonban a WebMD belgyógyász szerzője, dr. Arefa Cassoobhoy szerint semmi értelme nincs.

A koronavírus terjedése miatt a maszk a boltban való vásárlás alapkelléke lett világszerte, viselésével ugyanis jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Sokan gumikesztyűt is húznak, ha az élelmiszerek között válogatnak, aminek azonban a WebMD belgyógyász szerzője, dr. Arefa Cassoobhoy szerint semmi értelme nincs.

Fotó: Shutterstock

A kesztyű nem véd meg minket a SARS-CoV-2-től – hangsúlyozza a cikk elején dr. Cassoobhoy. Ha ugyanis megérintünk egy fertőzött tárgyat, éppúgy hordozóvá válik a kesztyű, mint az ujjaink, amikor nincsen rajtuk plusz egy réteg. Ráadásul, aki kesztyűs kézzel az arcához, szájához, szeméhez nyúl, pillanatok alatt a szervezetébe juttathatja a vírust. Szintén rizikós az a folyamat, amelynek során levesszük a kesztyűt, hiszen ha nem vagyunk elég körültekintőek, a kórokozók könnyedén átkerülhetnek a kezünkre.

Dr. Cassoobhoy szerint nem a fertőzött tárgyak megérintése rejti az igazi veszélyt. Sokkal könnyebben elkaphatjuk a koronavírust cseppfertőzés útján, ha például a közvetlen közelünkben köhög, tüsszög egy fertőzött ember – éppen ezért fontos a maszkviselés és a megfelelő távolság megtartása. Segíthet továbbá, ha igyekszünk olyan időszakban vásárolni, amikor tudjuk, hogy kevesebben vannak az üzletben.

 

A szakember szerint sokan hiszik, hogy a gumikesztyű viselése helyettesíti a megfelelő kézhigiéniát. Pedig az eszköz nemhogy nem véd a fertőzéstől, a kézmosást sem teszi feleslegessé. Viselése esetén ugyanúgy kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy tisztán tartsuk a kezeinket, mintha nem lenne rajtunk kesztyű. A kézmosás tudniillik a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a bőrünkre tapadt kórokozóktól.

Célszerű lefertőtleníteni a kezünket, amikor belépünk a boltba, és megismételni a műveletet, ahogy kiléptünk az ajtaján. Ha nagyon elővigyázatosak szeretnénk lenni, a bevásárlókocsi vagy -kosár fogójával is megtehetjük ugyanezt. Hazaérve kezdjünk egy alapos szappanos kézmosással, amely legalább 20 mp-ig tartson. Érdemes még megtisztítani minden olyan tárgyat, amely szennyeződhetett a vásárlás során, ilyen például a mobiltelefon, a kulcsok vagy a bevásárlószatyrok.

Dr. Cassoobhoy cikkében külön kiemelte, hogy a gumikesztyű viselésével másokat sem óvunk. A felületére tapadt kórokozókat ugyanúgy továbbvihetjük vásárlás közben egyik termékről a másikra, mintha csupasz kézzel válogatnánk. Ha nem csak a saját egészségünk fontos a számunkra, igyekezzünk minél kevesebb dolgot megérinteni a boltban – csak azt fogjuk meg, amit utána meg is veszünk.

Végül, de nem utolsósorban azért sem érdemes halomra vásárolni és használni a gumikesztyűket, mert az egészségügyi dolgozóknak – különösen most, a járvány idején – nagyobb szükségük van azokra – húzza alá dr. Cassoobhoy. Ők különösen ki vannak téve a fertőzés kockázatának, hiszen munkájuk során vérrel, nyállal, hányással, vizelettel érintkezhetnek. Nem mellesleg a páciensek egészsége szempontjából is az a legideálisabb, ha megfelelő védőruházatban kezelik őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utoljára ilyet Európának ezen a fertályán a kommunisták csináltak

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

vg.hu

Nem a Louis Vuitton-bolt volt az első luxusüzlet az Andrássy úton, amit brutálisan kifosztottak

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Elszabadult a pokol egy utasokkal teli budapesti buszon, azonnal rendőrt hívtak

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

MEDICINA

Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol