MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha lefekvés előtt alkoholt iszol

Több kutatás is bizonyította már, hogy a lefekvés előtti ivás megzavarhatja az alvást. De most, hogy jön a forralt bor szezonja, újra fel kell tenni a kérdést: nem engedhetsz meg magadnak egyetlen árva pohárkával sem?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az alkoholtól először álmosnak érzed magad, de azután bekavar az alvásodba, és többször is felébredhetsz tőle az éjszaka közepén. Egy pohár talán még nem árt, de többet semmiképp nem ajánlatos este inni.

Egy kutatás során a tudósok összehasonlították az agy tevékenységét józanon és ivás után. Az eredmények szerint némi alkohol hatására az agy hamarabb lekapcsol, ugyanakkor azonban blokkolja a gyors szemmozgás néven ismert jelenséget – ez az alvásnak az a fázisa, amikor álmodunk, és amikor a napközben tanultak beragadnak a hosszú távú memóriánkba. Ha ezt kihagyjuk, és azonnal mély alvásba süllyedünk, másnap fáradtabbak, ingerlékenyebbek leszünk.

Ezen kívül, amikor a testünk feldolgozza az alkoholt, és a véralkoholszintünk ismét nullára csökken, az agyunk visszatér a gyors szemmozgás felszínesebb alvási ciklusába, és gyakrabban fel is ébredünk – akár kétszer olyan gyakran is, mint egyébként.

Így védd ki a problémákat!

Egy átlagosnak tekinthető, 68 kilogramm súlyú férfi számára két pohár ital lehet már zavaró hatású, míg egy ugyanilyen testsúlyú nő esetében ez inkább csak másfél pohár - a nők ugyanis érzékenyebbek az alkohol hatására, mivel a férfiakénál kevesebb a testükben az alkohol lebontásában segítő enzim. Így érdemes az esti alkohol-adagot ennél kisebb szinten tartani.

A különféle ételek, rágcsálnivalók lelassítják az alkohol felszívódását, ez segíthet kikerülni a legdurvább hatásaikat. Az is jó megoldás, ha nem közvetlenül lefekvés előtt iszol alkoholt, hanem kicsit korábban, hogy a szervezetednek még éber állapotban legyen ideje feldolgozni azt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?