MEDICINA

Ez már nem játék, így károsítja a nap a szemünket

Az éles napfény nem csak a bőrünket károsíthatja, a szemünk világára is komoly veszélyt jelenthet. De vajon milyen problémákat okozhat, és hogyan védekezhetsz a roncsoló hatása ellen?
  • Szerző: Ripost

A nagyobb mennyiségű UV-sugárzás a szemre ugyanolyan káros, mint a bőrre. A szemhéj bőre is reagálhat, leégéssel, pigmentfoltok kialakulásával, vagy akár rosszindulatú elváltozásokkal. De maga a szem is rosszul reagál a túl sok napfényre. A kötőhártyáról a szaruhártyára növő, úgynevezett kúszóhártya kialakulásában is szerepet tulajdonítanak az orvosok a napfénynek.

A szaruhártya a hirtelen, nagy UV-sugárzásra könnyezéssel, fájdalommal, pontszerű hámhiányok kialakulásával reagál, amelyek szerencsére gyorsan gyógyulnak. De a retina is begyulladhat, ha túl sok fény éri.

A fény hosszú távú elváltozásokat is okozhat, amelyek ráadásul lassan, fájdalommentesen alakulnak ki. A szürke hályog kialakulását például elősegítheti a fénykárosodás. Ilyenkor a szem belsejében levő lencse anyaga elhomályosodik, és a látást csak műtéttel lehet visszaállítani.

A gyerekek és fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben, különösen akkor, ha vízparton, vagy magas hegyekben nyaralnak, ahol a sugárzás még erősebb. A megfelelő napszemüveg épp ezért nekik különösen fontos, de a felnőttek sem mellőzhetik a használatát. A minőség ebben az esetben nagyon nem mindegy: nem érdemes olcsó gagyikkal kísérletezni, ezek ugyanis egyáltalán nem védenek az UV-sugárzás ellen. Inkább szánj rá kicsivel több pénzt egy garantáltan védő hatású, optikában vásárolt napszemüvegre, mint hogy aztán a szemed bánja a takarékoskodást!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?