MEDICINA

Ez a bizarr étel sokakat megmenthet a ráktól! Egyél te is belőle!

Közismert, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása megvéd a daganatos betegségek kialakulásától. Kutatók azonban kifejlesztettek egy szuper ételt is, ami még hatásosabb lehet ellenük.
  • Szerző: Ripost

Szingapúri kutatók kifejlesztettek egy csodaszert a vastagbélrák megelőzésére és gyógyítására. Bebizonyították, hogy a brokkolival készült probiotikus joghurtnak különlegesen jótékony hatása van a betegségre.

A Natura Biomedical Engineering által publikált kutatás szerint a brokkoli alapú probiotikus joghurt megelőzheti és kezelheti a vastagbéldaganatot. Megöli a vastagbélrákos egerek ráksejtjeinek 75%-át, a laboratóriumban növesztett daganatos sejtek 95 %-át. A kísérletben részt vett egereknek harmadakkorára csökkent a daganata, mint a kontrollcsoporté.

Probiotikum+brokkoli

Dr. Matthew Chang és Dr. Chun Loong biokémikus professzorok a gyomorban élő E. coli Nissle (2017) baktériumból géntechnológiai eljárással probiotikumot fejlesztettek, ami a vastagbélrák daganatos sejtjeihez kapcsolódik.  A kifejlesztett probiotikum a brokkoli már ismert rákgyilkos hatóanyagával együtt képes elpusztítani a daganatos sejteket. Az E.coli Nissle génkezelt változata egy olyan enzimet termel, ami laboratóriumi körülmények között a brokkoliban található hatóanyaggal együtt megöli a rákos sejteket.

A speciális probiotikumokat tartalmazó joghurt segít helyreállítani a gyomorban és az emésztőrendszerben található organizmusok természetes egyensúlyát. Használható rákmegelőzésként és műtét után visszamaradt daganatos sejtek elpusztításában, a kiújulás kockázatának csökkentésében is.

Csak a vastagbéldaganatokra van hatással

Más ráktípusok esetében - mint például a mellrák vagy a gyomorrák - nem hatásos.

A vastagbéldaganat a harmadik leggyakoribb ráktípus

Kapcsolatba hozható a magas zsírtartalmú és alacsony rosttartalmú étkezéssel. Az elhízottság, a vörös húsok, és az alkohol fogyasztása, valamint a kevés mozgás növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A zöldségek és gyümölcsök azonban távol tartják a betegséget.

Az emésztést segítő zöldségek és gyümölcsök közül a vastagbél felső és alsó szakaszát a káposztafélék – káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó - védik, de a rendszeres almafogyasztás is csökkenti a daganat kialakulását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?