MEDICINA

Ez a 7 dolog bántja a szorongó nőket

Szorongással küzdesz? Nem vagy egyedül! És hidd el, a többiek is testközelből ismerik ezt a hét dolgot. Másoknak viszont ne hidd el, hogy tulajdonképpen nem is kellene ezeket érezned.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szorongás fáj

Igen, szó szerint, és fizikailag. A fájdalom forrása mindenkinél más, de az tény, hogy képes fizikai tünetekhez, például fejfájáshoz, izomfájdalmakhoz, gyomorfájáshoz, refluxhoz és hasonló kellemetlenségekhez vezetni. A testi tünetek a krónikus stressz miatt alakulnak ki. A feszültség összerántja az izmokat, megemeli a vérnyomást, felgyorsítja a pulzust. Rövid távon ez nem gond, hosszú távon viszont akár betegségeket is okozhat.

Nem tudsz csak úgy megnyugodni

Bárki is állítja, nem lehet gombnyomásra megnyugodni. A szorongással az agy azt jelzi, hogy valami nincs rendben, maradj éber. Az erőszakos nyugtatgatás csak ront a helyzeten, és annyit ér, mintha azt akarnád megmagyarázni valakinek, hogy ne legyen éhes. Sokkal többet használ, ha felismered és elfogadod, hogy szorongsz, és igyekszel megbirkózni vele.

Rosszul alszol tőle

A szorongó emberek többsége nem alszik jól, így a szorongás az egész életminőséget rontja, hiszen fáradtan a napi rutint is nehéz elvégezni. Ráadásul a kialvatlanság olyan testi tünetekhez vezethet, mint a fejfájás, a krónikus kimerültség és a súlygyarapodás.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű stressz

A szorongás számos tünete hasonlít a stresszre adott válaszokhoz, ám a tünetek erőssége sokkal nagyobb. Az illető szorongásos reakciója nem áll arányban a konkrét problémával.

A gyógyszerek nem mindig segítenek

A modern szorongásoldó gyógyszerek nem tökéletesek, ráadásul van olyan, amelyikhez hozzá lehet szokni. Mielőtt bármit beszednél, mindenképp konzultálj szakemberrel, és ha nem felel meg a gyógyszer, beszéld meg a váltást.

Nem mindig tudod azonosítani a szorongás forrását

Sok szorongó ember nem tudja tételesen azonosítani azt, hogy voltaképpen mitől is szorong. Aki például tart a kígyóktól, gyakran a fű, vagy a kövek látványától is szorongani kezd, hiszen ezek alatt kígyók bújhatnak meg. De olyan is létezik, hogy valaki folyamatos, általános jellegű szorongást érez.

Sokan szenvednek csendben

A szorongó emberek szinte minden nap érzik a kellemetlen tüneteket, nehezen tudnak ellazulni és élvezni az életet. Ha szorongással küzdesz, ne félj szakembertől segítséget kérni.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?