MEDICINA

Évekig vizsgálták a paleo diétát: az eredmény sokakat meglepett

Az elsősorban a hús, hal és tojás fogyasztásán alapuló, a szénhidrátokat és a tejtermékeket viszont teljesen mellőző paleo diéta segíthet a túlsúlyos embereknek leadni a felesleget, és csökkenteni a szívbetegség kockázatát.
  • Szerző: Ripost

Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében ez a diéta – a bevitt kalóriák mennyiségén nem változtatva is – csökkentette a hasi zsír mennyiségét, és a testsúlyt, ráadásul gondoskodott arról is, hogy a résztvevők vérében több legyen a jó zsírsav. Ez pedig azt jelenti, hogy azoknak, akik több hasznos zsírsavat, és kevesebb egészségtelen zsiradékot fogyasztanak, kevesebb az esélyük az inzulin-rezisztenciára, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája lehet. A magas vércukorszint ráadásul a szívbetegségek egyik komoly kockázati tényezője is, vagyis akinek sikerül kivédenie, az a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséért is sokat tett.

Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleo diéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.

Dr. Blomquist és munkatársai 70 elhízott, menopauza után levő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleo diétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt, kizárta viszont a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Ennek a csoportnak a vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A másik csoportba tartozók a hagyományos diétát követték, amelyben a naponta bevitt kalóriák 55 százaléka szénhidrátokból származik, és amely viszonylag kevés fehérjét és zsiradékot tartalmaz. Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. Mindkét csoportnak sikerült fogynia, de a paleo diétát követők vérében sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?