MEDICINA

Elszabadul a HIV Magyarországon? Ijesztően nő a fertőzöttek száma!

A napokban jelent meg egy hivatalos grafikon arról, hogy milyen tempóban nő Magyarországon a HIV-fertőzöttek és az AIDS-okozta halálozások száma. A kép nagyon sötét.
  • Szerző: ms

Három éve 219 új HIV-fertőzést regisztráltak, 2013-ban 240-et, 2014-ben már 271-et, így 1985 óta már összesen 2845 magyar személyről tudják, hogy HIV+. Az AIDS okozta haláleseteket figyelve még riasztóbb a kép: 2013-ban 7, tavaly viszont már 15 ember halt meg Magyarországon AIDS-ben!Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint Budapest és Pest megye után a legtöbb fertőzés Bács-Kiskun, Fejér és Veszprém megyében fordult elő.

HIV/AIDS - Mi a különbség?

A HIV még csak magát a fertőzést és fertőzöttséget jelenti, innentől mondják valakire, hogy HIV+. A beteg még évekig tünetmentes lehet: ezért gyanítják, hogy a fertőzöttek száma jóval magasabb az ismertnél, hiszen nagyon sokan nem fordulnak orvoshoz, mivel maguk sem tudják, hogy betegek.
Az AIDS már maga a kialakult betegség, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amikor a szervezet védekezőképessége összeomlik és egy sor más betegség és fertőzés támadja meg.

Mit tehetünk ellene?

Bár még mindig tartja magát a közvélekedés, hogy a HIV/AIDS a homoszexuálisok betegsége, erre már régen rácáfolt az élet.
Azok a droghasználók, akik szúrják magukat, sokszoros kockázatnak vannak kitéve és ezen az elrettentés, büntetéssel fenyegetés nem segít. A tűcsereprogramok ellehetetlenítése és megszüntetése pedig még annyira sem.

Fontos tudni, hogy a HIV nem terjed érintéssel és cseppfertőzéssel, azaz nem lehet elkapni egészséges bőrön át vagy mondjuk egy tüsszentéssel, de szexuális úton nagyon is! Az óvszer használata tehát életet menthet!
Ingyenes és anonim szűrésre pedig te is bármikor elmehetsz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?