MEDICINA

Elképesztő, mi derült ki a sörről

Talán sokat hallottál már jótékony hatásairól, és hogy mértékkel fogyasztva csodákra képes. De amire a legújabb kutatás rájött, arra biztos, hogy nem gondoltál!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Azt már hallottuk, hogy a sörben rengeteg vitamin és tápanyag van, vízhajtó hatása miatt méregtelenít, így mértékkel fogyasztva jót tesz a szervezetednek. Egy legújabb német kutatás szerint azonban boldoggá is tesz – és nem, egyáltalán nem az alkoholtartalma miatt.

Hangulatjavító hatása annak köszönhető, hogy az agy jutalmazásért felelős központját stimulálja, vagyis minden egyes alkalommal, amikor sört iszunk, elárasztja a testünket a boldogsághormon, a dopamin. A kutatás során kiderült, hogy a sörben ugyanis olyan összetevő van, ami a vérárammal az agyba kerülve közvetlenül a dopaminreceptorokhoz kapcsolódik – vagyis szinte azonnal boldogságot okoz.

Ha fogalmad sincs, milyen hatása van a dopaminnak, mondunk egy példát. Tegyük fel, hogy két hónapig hiába vágysz a kedvenc édességedre, nem jutsz hozzá – pedig már a gondolatára is összefut a nyál a szádban. Képzeld el, hogy végre ott van előtted, és megeszed az első falatot. Megvan az a bombasztikus érzés? Nos, ezért a dopamin a felelős; ahogy a hormon felszaporodik a szervezetben, úgy erősödik a boldogságérzet.

És ezt a rendszert kapcsolja be az agyban a sör. Vagyis egyszerű a dolog: ha lehangolt vagy, igyál egy sört. És ha aggódsz az alkohol miatt, nyugodtan vehetsz alkoholmenteset is. Működni fog!

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?