MEDICINA

Elképesztő eredményt hozott a kutyákról szóló kutatás

Négylábú kedvenceink képesek átvenni a gazdájuk egyes érzelmeit. De vajon melyeket? Egy svéd kutatás erre pontos választ adott.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kutyák megérzik, ha stresszes a gazdájuk, és hajlamosak át is venni tőle a feszültséget. Ezt derítették ki svéd kutatók, akik 58 gazdit, és border collie, valamint shetlandi juhászkutya fajtájú kutyáikat vizsgálták. A gazdik hajában és a kutya szőrében is a kortizol nevű stresszhormon nyomait igyekeztek kimutatni. A feszültség hatására nagyobb mennyiségben termelődő kortizol ugyanis a véráramba, innen pedig szőrtüszőkbe kerül. A depresszió, a túlzott fizikai terhelés és a munkanélküliség csak néhány példa arra, mi minden befolyásolhatja a hajszálainkból kimutatható kortizol mennyiségét.

Lina Roth, a Linkopingi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a gazdik hajában kimutatható kortizolszint összhangban volt a kutyák szőréből kimutatható hormonszinttel. Ez mind a téli, mind a nyári hónapokban így volt, tehát a gazdik és a kutyáik stresszhormon-szintje az év minden szakában összehangolódik. Úgy tűnik, hogy a gazdik bizonyos személyiségvonásai befolyásolják a kutyák kortizolszintjét, bár ennek okát a kutatók sem ismerik egészen pontosan.

Érdekes megfigyelés még, hogy a kiállítási kutyák esetében még kifejezettebb volt a kortizolszint harmóniája – lehet, hogy ennek az az oka, hogy a kiállítási tréningek során a kutya és gazdája még jobban összehangolódnak.

De vajon miért a gazdi lelkiállapota befolyásolja a kutyáét, és nem fordítva? Valószínűleg azért, mert a kutya szociális hálójának a központi része a gazdája, míg az emberek más kapcsolatokkal is rendelkeznek. A kötelék hasonló ahhoz, ami a szülők és gyerekeik között van. És a megoldás is hasonló: a legtöbb, amit a gazdik tehetnek, hogy minél többet sétálnak, játszanak, foglalkoznak a kutyával. Azok a kutyák, akik sokat játszanak, általában kevésbé stresszesek. A séta és a mozgás pedig a gazdi feszültségét is oldja.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?