Létrehozva: 2020.12.20.

Életmentő trükkök: Így úszhatod meg idegösszeomlás nélkül a karácsonyt

Az ünnepek előtt és alatt más években is elég nagy a feszültség, de idén a koronavírus-járvány is rátesz egy lapáttal a helyzetre. Hogy megúszd idegösszeomlás nélkül, nagyon tudatosnak kell lenned; mutatjuk, miben!

Hiába tervezel el mindent időben, ahogy közeledik a karácsony, egyre nagyobb a nyomás. Nem csupán az ajándékok beszerzése, a vacsora megtervezése, a szervezés, de sokszor a munkahelyi év végi hajtás is kikészíti az ember idegeit. Idén sokkal nehezebb a helyzet a járvány miatt, hiszen sokan kevesebb pénzből gazdálkodnak, és mindenki aggódik a szeretteiért. Sőt: tudomásul kell venni, hogy most nagy összejöveteleket nem tanácsos tartani. Ember legyen a talpán, aki ép ésszel kibírja ezt az időszakot! Szakértők szerint érdemes pontosan ugyanazzal a tudatossággal kezelni a szitut, mint bármilyen más stresszhelyzetet.

Fotó: Pexels.com

1. Szabj határokat

Fotó: Pixabay.com

Ilyentájt az idő és a pénz végtelenül kevésnek tűnik; el kell rohanni megvenni a fát, az ajándékokat, új díszeket, plusz a hozzávalókat az ebédhez, vacsorához. Hogy ne érezd úgy, mintha szétcincálna a sok feladat, ülj le, és tervezd meg, kinek és mit szeretnél venni; és ne felejts el költségvetést csinálni. Hiszen ilyenkor az is növeli a feszültséget, ha túlköltekezel; ezért fontos, hogy mereven ragaszkodj a terveidhez, amikor bevásárolsz.

2. Tanulj meg nemet mondani

Fotó: Pexels.com

A járványhelyzet ellenére könnyen lehet, hogy rengeteg meghívást kapsz, de idén tanácsos erősnek lenni, és csak a legszűkebb körben ünnepelni. Fogadd el, hogy lesznek sértődések, ha nemet mondasz. Személyes találkozás helyett fel lehet ajánlani egy virtuális közös ünneplést, ami persze, hogy nem az igazi, de a semminél mégiscsak jobb.

3. Ne rágódj felesleges dolgokon

Fotó: Pexels.com

Csak azzal foglalkozz, amire befolyásod van, hiszen a jövőt nem tudod megjósolni. Ne aggódj azon, hogy az idei ünnep esetleg szegényebb, vagy kevésbé mozgalmas lesz; értékeld, ami van, és tegyél meg mindent, hogy meglegyen az ünnepi hangulat. Főképp akkor, ha gyerekek is vannak a családban. Bár érezni fogják, hogy az idei karácsony más, nem kell, hogy szomorúan teljen.

4. Fogalmazd meg, mire vágysz

Fotó: Pexels.com

Főleg akkor érdemes, ha idén nagyon más lesz az ünnep, mint szokott: például a hatalmas vendégeskedések helyett be kell érned néhány fővel az asztal körül. Sokat enyhít a stresszen, ha előre elképzeled, milyen lesz, amikor kibontjátok az ajándékokat, ki hol fog ülni az asztalnál, milyen zenét fogtok hallgatni, és így tovább. Így látni fogod, hogy valójában nem is olyan vészes a helyzet, és a szorongás lassan enyhülni fog.

5. Kerüld a közösségi oldalakat

Fotó: Shutterstock

Máskor is növeli a stresszt, ha meglátod a Facebookon, hogy másoknak mennyivel szebb fájuk, több ajándékuk és jobb ünnepük volt, de most, a koronavírus járvány alatt különösen fájó lehet, ha ilyesmivel találkozol. Inkább azokra koncentrálj, akik körülvesznek az ünnepek alatt; játsszatok, nevessetek, éljétek meg a pillanatokat.

6. Néha kapcsolj ki

Fotó: Pexels.com

Akármekkora a hajtás, mindig adj magadnak egy kis időt, amikor megállsz, és jelen vagy a pillanatban. Van, aki leül egy forró teával a nappaliba, és úgy lazul le, mások kiülnek a teraszra, és akad, aki sétál egy nagyot a természetben. Két feladat között is akadhat egy csepp időd, amikor rá tudsz csodálkozni a karácsonyi fényekre, és kikapcsolhatsz egy kicsit – tíz perc is csodákat tesz, ha nagyon stresszes vagy. Ha több időd van, vegyél magadhoz egy jó könyvet, vagy nézz meg egy filmet, egyszóval kicsit kapcsolj ki az ünnepek alatti őrületből.

7. Figyelj oda a pihenésre

Fotó: Pexles.com

Ha keveset alszol, az olaj a tűzre, már ami a stresszt illeti: az alváshiány miatt az agy érzelemközpontja túlpörög, ami akár szorongáshoz is vezethet. Legyen az első helyen az alvás: ebben a nehéz időszakban különösen fontos, hogy meglegyen a napi 7-8 óra. Ugyanilyen okokból kerüld az alkoholt, hiszen felszínes, rossz lesz tőle az éjszakai alvást, ráadásul a stresszt is növeli.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel