MEDICINA

El lehet kapni a koronavírust a strandmedencében?

A meleg napokat csak víz közelében lehet kibírni, nem csoda, hogy a kánikulában mindenki a strand felé veszi az irányt. De vajon biztonságos ez a járvány idején? Nem válik a medence könnyen fertőzésgóccá?

Egyelőre még nincs rá bizonyíték, hogy bárki is a strandon kapta volna el a koronavírus-fertőzést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy strandra menni teljesen kockázatmentes.

A szakértők szerint, mivel a vírust a szokásos fertőtlenítőszerek képesek elpusztítani, maga a klóros víz valószínűleg nem jelent veszélyforrást. A klór, amelyet az uszodavíz fertőtlenítésére használnak, az egyik leghatékonyabb fegyver a koronavírus ellen. Ami azonban közvetlenül a víz felett lebeg a levegőben, már lehet veszélyes. Épp ezért azt már meg kell gondolni, hogy egy-egy hossz után megállunk-e a vízben beszélgetni az úszótársainkkal. De ezen kívül is van pár rizikófaktor, amit érdemes átgondolni.

Strand 01

Fotó: Pixabay.com

Emelkedik-e a fertőzöttek száma a környéken?

Nem árt tudni, mennyire tekinthető az uszoda környéke veszélyeztetettnek a fertőzés szempontjából. Ha a városban épp most fedeztek fel egy komolyabb járványgócot, akkor lehet, hogy inkább nem érdemes kockáztatni.

Mekkora a tömeg?

A másfél méteres távolságot a medencében is érdemes tartani, így ha nagy a tömeg a strandon, akkor nem érdemes mindenáron megpróbálkozni a fürdéssel. Nem a víz a veszélyforrás, hanem az egymás hegyén-hátán fürdőző embertömeg. Természetesen nem csak a medencében, hanem a parton is tartani kell a távolságot.

Milyen közel vagy a többi úszóhoz?

Azt is érdemes megnézni, milyen közel úszol a többi sportolóhoz. Képzeld el, hogy a melletted, vagy közvetlenül előtted úszó erőteljesen kilélegez két karcsapás között, majd te belélegzed az ő kilégzett aeroszoljait. Ha ez nem elkerülhető, akkor sajnos veszélyes az úszás. Épp ezért az a legjobb, ha sávonként csak egy ember úszik, és ő is a sáv közepén marad. Sose felejtsd el, hogy aki fertőzött, nem feltétlenül érzi a tüneteket. Vagyis az az érv máris megbukik, hogy aki beteg, az nemigen megy strandra.

Strand 02

Fotó: Pixabay.com

Milyen medencében hűsölsz?

Az úszómedencék általában kevésbé zsúfoltak, így kevésbé veszélyesek. A sima strandmedencékben és az élménymedencékben azonban nagyobb az esélye a közvetlen kontaktusnak, így a fertőződésnek is. Mindenképp kerülendő, hogy viszonylag kis területen egyszerre sok ember gyűljön össze.

Strand vagy fedett uszoda?

Alapesetben az a legjobb medence, ahol kevesen vannak, így a fedett medence is lehet biztonságos. A szabad levegőn levő medencék esetében a közvetlen napfény valamicske előnyt jelent, ám a hátrányuk, hogy itt többen gyűlnek össze egy meleg napon. Érdemes már eleve fürdőruhát felvenni a ruhád alá, amikor elindulsz otthonról, hogy ne kelljen az öltözőt használnod. A kézfertőtlenítő pedig egyenesen kötelező. A fedett medencetérben, amikor épp nem úszol, a maszk használatára is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?