Létrehozva: 2020.08.15.

El lehet kapni a koronavírust a strandmedencében?

A meleg napokat csak víz közelében lehet kibírni, nem csoda, hogy a kánikulában mindenki a strand felé veszi az irányt. De vajon biztonságos ez a járvány idején? Nem válik a medence könnyen fertőzésgóccá?

Szerző Horváth Gabi

Egyelőre még nincs rá bizonyíték, hogy bárki is a strandon kapta volna el a koronavírus-fertőzést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy strandra menni teljesen kockázatmentes.

A szakértők szerint, mivel a vírust a szokásos fertőtlenítőszerek képesek elpusztítani, maga a klóros víz valószínűleg nem jelent veszélyforrást. A klór, amelyet az uszodavíz fertőtlenítésére használnak, az egyik leghatékonyabb fegyver a koronavírus ellen. Ami azonban közvetlenül a víz felett lebeg a levegőben, már lehet veszélyes. Épp ezért azt már meg kell gondolni, hogy egy-egy hossz után megállunk-e a vízben beszélgetni az úszótársainkkal. De ezen kívül is van pár rizikófaktor, amit érdemes átgondolni.

Fotó: Pixabay.com

Emelkedik-e a fertőzöttek száma a környéken?

Nem árt tudni, mennyire tekinthető az uszoda környéke veszélyeztetettnek a fertőzés szempontjából. Ha a városban épp most fedeztek fel egy komolyabb járványgócot, akkor lehet, hogy inkább nem érdemes kockáztatni.

Mekkora a tömeg?

A másfél méteres távolságot a medencében is érdemes tartani, így ha nagy a tömeg a strandon, akkor nem érdemes mindenáron megpróbálkozni a fürdéssel. Nem a víz a veszélyforrás, hanem az egymás hegyén-hátán fürdőző embertömeg. Természetesen nem csak a medencében, hanem a parton is tartani kell a távolságot.

Milyen közel vagy a többi úszóhoz?

Azt is érdemes megnézni, milyen közel úszol a többi sportolóhoz. Képzeld el, hogy a melletted, vagy közvetlenül előtted úszó erőteljesen kilélegez két karcsapás között, majd te belélegzed az ő kilégzett aeroszoljait. Ha ez nem elkerülhető, akkor sajnos veszélyes az úszás. Épp ezért az a legjobb, ha sávonként csak egy ember úszik, és ő is a sáv közepén marad. Sose felejtsd el, hogy aki fertőzött, nem feltétlenül érzi a tüneteket. Vagyis az az érv máris megbukik, hogy aki beteg, az nemigen megy strandra.

Fotó: Pixabay.com

Milyen medencében hűsölsz?

Az úszómedencék általában kevésbé zsúfoltak, így kevésbé veszélyesek. A sima strandmedencékben és az élménymedencékben azonban nagyobb az esélye a közvetlen kontaktusnak, így a fertőződésnek is. Mindenképp kerülendő, hogy viszonylag kis területen egyszerre sok ember gyűljön össze.

Strand vagy fedett uszoda?

Alapesetben az a legjobb medence, ahol kevesen vannak, így a fedett medence is lehet biztonságos. A szabad levegőn levő medencék esetében a közvetlen napfény valamicske előnyt jelent, ám a hátrányuk, hogy itt többen gyűlnek össze egy meleg napon. Érdemes már eleve fürdőruhát felvenni a ruhád alá, amikor elindulsz otthonról, hogy ne kelljen az öltözőt használnod. A kézfertőtlenítő pedig egyenesen kötelező. A fedett medencetérben, amikor épp nem úszol, a maszk használatára is szükség lehet.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

hirtv.hu

Kormányinfó - élőben a HírTV műsorán + videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet