MEDICINA

Egyre több gyereket érint a gerincprobléma. Ismerjük fel időben!

Ne legyints arra, ha a gyerek az egész napi ülés után hátfájásra panaszkodik! Ezek a kellemetlen tünetek ugyanis akár súlyos gerincproblémákat is takarhatnak, amelyeket mindenképp ki kell vizsgálni és kezelni kell.

Minél hamarabb derül fény az esetleges gerincproblémákra, annál jobb, hiszen annál több az esély a korrekciójukra. A gerincferdülés esetében például az első menstruáció a vízválasztó, előtte jobb hatásfokkal korrigálható, mint utána.

Gerincproblémák 01

Fotó: Pixabay.com

A leggyakoribb gerincbetegségek

Gyerekkorban az egyik leggyakoribb gyermekkori gerincprobléma a scoliosis, a gerincferdülés, mely akár 10-12 éves korban már jelentkezhet – mondja Almásy Csilla gyógytornász, gerincterapeuta. – Ez a gerinc oldalirányú deformitása, tehát amikor a gyermek hátát nézve nem egyenes vonalat látunk, hanem C vagy S alakban görbül jobbra és/vagy balra. Árulkodó lehet a vállak vagy a karok nem szimmetrikus helyzete is. Az agresszívebb esetekben nagyon gyorsan romlik a gyermek állapota, ezért mihamarabb kezelni kell.

A másik gyakori probléma a Scheuermann betegség, mely a 14-16 éves gyermekeknél fordulhat elő. Ilyenkor a csigolyák zárólemeze felpuhul, ezáltal a csigolya deformálhatóvá válik. A betegség kb. 2 év alatt lezajlik és a zárólemezek visszaszilárdulnak, és az esetleg rögzült görnyedt tartás tovább nem korrigálható – mondja a gerincterapeuta.

Főleg a kamaszokra jellemző egy másik, kevésbé súlyos probléma a hanyag tartás, ami nem betegség, csupán a gerinc helytelen tartása és használata. Viszont melegágya lehet a későbbi gerincbetegségeknek.

Almásy Csilla

Almásy Csilla gyógytornász, gerincterapeuta

Figyeljük meg a gyerek gerincét!

A gerincferdülésnél nagyon fontos, hogy lássuk a gyermekek hátát ruha nélkül is, hogy észrevegyük, ha a szimmetria felborul – a deformitás ugyanis kezdetben nem jár fájdalommal. A Scheuermann betegségnél viszont már felléphet fájdalom. Ha a gyerek hátfájásra panaszkodik, mindenképp vizsgáltassuk ki annak okát – figyelmeztet szakértőnk. A hanyag tartás szintén nem jár fájdalommal, oldalról figyelhető meg: domború hát, előreeső vállak, előrehelyezett fejtartás jelzi.

gerincproblémák 02

Fotó: Pixabay.com

Kihez forduljunk?

A gyanús tünetekkel forduljunk ortopéd orvoshoz, aki szükség esetén röntgenre küldi a gyereket. A legjobb megoldás viszont a gyógytornász segítségével végzett mozgásterápia: a gerincgerdülés leghatékonyabb ellenszere a Schroth-torna. Ez a Scheuermann esetében is jó választás, de ez esetben más, gerincre fókuszáló, tartásjavító tréningek is kiválóak. Nem érdemes halogatni a megkezdését, mivel rövid idő alatt is nagyot romolhat a gyerek állapota, és esetleg fűző viselésére is szükség lehet, sőt, a gerincprobléma az egész életre kihathat – mondja Almásy Csilla.

A gerincferdülés és a Scheuermann betegség sajnos nem megelőzhetőek, hiszen öröklődő problémáról van szó. Így ezeknél inkább a korai felismerésnek van óriási jelentősége. A hanyag tartás esetében viszont érdemes olyan sportokat választani, melyek kifejezetten a felfelé-hátrafelé mozgásokat forszírozzák, ezzel kihozva a görnyedésből a törzset. A telefon-tablet nézegetést jobb inkább hason fekve végezni, mint görnyedve. A sok üléshez a megfelelő székkel lehet segítséget nyújtani.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?