MEDICINA

Egyre több a szúnyogallergiás, mit lehet tenni?

Nem csak a méhcsípésre lehet allergiásnak lenni - van, akinél a szimpla szúnyogcsípés is komoly allergiás reakciót vált ki. De vajon mik a tünetek, és mit kell tenned ilyenkor?
  • Szerző: Ripost

Ha az a típus vagy, akit mindig megtalálnak a szúnyogok, tudod, milyen kellemetlen tud lenni a viszkető csípés. De azt vajon tudtad, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, méghozzá azért, mert a szaporodáshoz szükséges fehérjeforrásnak tekintik a véredet? A csípés azért viszket, mert a szúnyog nyálat fecskendez a bőröd alá, ami megakadályozza, hogy a véred megalvadjon, amíg kiszívja a számára szükséges mennyiséget. Ez a nyál az, ami a kellemetlen, viszkető érzést okozza. Ha sosem viszketnek a szúnyogcsípéseid, akkor szerencséd van: egyáltalán nem vagy allergiás a szúnyog  átadott fehérjéire, vagy ellenállóvá váltál vele szemben. A legtöbben azonban valamilyen fokban allergiásak vagyunk erre, így különböző erősségű tünetekkel válaszolunk a szúnyogcsípésre.

Enyhe allergia: pici, vörös duzzanat

Fehéres, viszkető kiemelkedés a bőrön, vörös környezettel. Ez a szúnyogcsípéssel járó leggyakoribb tünet. Egy-két nap alatt gond nélkül elmúlik.

Mérsékelt allergia: nagyobb kiütések

Piros, nagyobb méretű, viszkető duzzanat a bőrön, amelyek azoknál jelentkeznek, akik kicsivel érzékenyebbek a szúnyog fehérjéire. Minél tovább van a bőrödön a szúnyog, annál több fehérjét tud átadni, így annál nagyobb lesz a duzzanat.

Komoly allergia: csalánkiütés és láz

A duzzanatokhoz a szokottnál erősebb viszketés, vörösség, a bőr forrósága, és időnként láz társul. Az úgynevezett szúnyog-szindróma a szúnyogallergiának már egy komolyabb változata. Bárkinél jelentkezhet, de főleg a gyerekek, az immunrendszeri problémákkal élők, és az utazók veszélyeztetettek, akik az otthon megszokottól eltérő szúnyogfajokkal találkoznak. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

Nagyon súlyos allergia: anafilaxiás reakció

Az anafilaxiás reakció már az életet is veszélyezteti: a kiütések mellett megduzzadhat a nyelv, légzési nehézségek léphetnek fel. Minél hamarabb orvoshoz kell juttatni a beteget, mert életmentő kezelésekre lehet szükség.

Mit tehetsz?

Először is, igyekezz szúnyogriasztó szerekkel megelőzni a csípést. Ez különösen akkor fontos, ha egzotikus tájakra utazol, hiszen a szúnyogok különféle betegségeket is terjeszthetnek. Ha a friss szúnyogcsípést alkohollal dörzsölöd körbe, ez csökkentheti a reakciót. A szúnyogcsípés jegelése, vagy gyulladáscsökkentő krémmel való bekenése is segíthet. Ha az orvos javasolja, akár szájon át szedhető antihisztaminra is szükséged lehet. A súlyos allergiásoknak pedig életmentő injekciót kell maguknál tartaniuk, de természetesen ezt csakis orvosi javaslatra tehetik.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?