kulcsár edina
Ne vásárolj olcsó, fõzött szirupot drága pénzen, méz helyett. A hamis méz akár szennyezett, egészségre ártalmas is lehet. A termelõ, a felvásárló és az értékesítõ is hamisíthatja a mézet. Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a pancsolttól.
Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.
Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.
A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.
Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?
A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.
Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.
A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.
A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.
Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.
A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.
A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet
A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.
A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.
Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.
A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.
Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.
Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.
Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.
Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.
Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.
A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.