Létrehozva: 2017.12.02.

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit

Ne vásárolj olcsó, fõzött szirupot drága pénzen, méz helyett. A hamis méz akár szennyezett, egészségre ártalmas is lehet. A termelõ, a felvásárló és az értékesítõ is hamisíthatja a mézet. Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a pancsolttól.

Szerző Rózsa Dia

 Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.

Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.

A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.

Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?

1. Ára

A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.

2. Állaga

Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.

3. Színe, áttetszősége, kristályosodás

A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.

  • repceméz - nagyon gyorsan kristályosodik, apró, selymes kristályokkal (ezért szinte csak kristályos állapotban lehet hozzájutni), ezen kívül még habosodik és erjed is (távolítsd el róla a habot fogyasztás előtt)
  • napraforgóméz - lassabban, nagy kristályokkal, két fázisban (az első fázis pár hét alatt beindul, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól)
  • vegyes virágméz - egyenletes tempóban, egyenletes kristályokkal
  • akácméz, hársméz, selyemfűméz – nehezen kristályosodik (az akácméz mindig áttetsző, világos, a selyemfű pedig mattos árnyalatú, nem csillog)
  • A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.

    Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.

    4. Íze, illata

    A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű
  • HAMISÍTÁSI TRÜKKÖK

    A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet

    1. Ipari méz

    A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.

    2. Szirupozás

    A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.

    Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.

    3. Bekeverés

    A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.

    4. Műméz

    Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.

    5. Forralás, melegítés

    Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.

    Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.

    6. Hígítás

    Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.

    7. Vizezés

    Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.

    8. Színezés

    A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.

    Szerző Rózsa Dia

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Budapesti luxusüzlet-rablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

    origo.hu

    Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

    mindmegette.hu

    Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

    vg.hu

    Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

    ripost.hu

    Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

    mandiner.hu

    Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

    origo.hu

    Veszélybe került Marics Peti karrierje

    mindmegette.hu

    Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

    ripost.hu

    Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

    MEDICINA

    Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg