MEDICINA

Durva, mi történt a 19 éves fiatal lánnyal, aki elkapta a koronavírust

A fiatal amerikai egyetemi hallgató januárban Firenzében járt. Erős fejfájással indult haza...
  • Szerző: D.K.

A New York állam északi részén, Buffalo-ban élő fiatal nő nem mutatta a már jól ismert klasszikus tüneteket – magas láz, száraz köhögés, légszomj – viszont szabályosan megsüketült, miután megfertőződött a Covid-19 vírussal. Ezen felül az íz- és a szagérzékelése is jelentősen lecsökkent. Julia Buscaglia a Twitteren osztotta meg történetét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

A lány január végén érkezett Firenzébe, ahol több hetet töltött egy egyetemi projekt miatt. Március 4-én tért vissza Amerikába, és noha akkor már minden híradás beszámolt az olaszországi járványhelyzetről, arról, hogy több ezren haltak meg a Covid-19 vírus miatt, a repülőtéren senki nem kérdezte tőle, honnan érkezett és milyen az egészségi állapota. „Senki, de senki nem tett fel kérdéseket, még az útlevél ellenőrzésnél sem. Gyakorlatilag rám sem néztek az egyenruhások. Talán úgy voltak vele, megnéztem néhány nagyvárost, ennyi. Én meg is nyugodtam kicsit, hogy akkor biztos minden rendben van velem, hiszen senki nem feszült rá a témára, vagyis nem lehetek fertőzött…” – írja a Daily Mail.

Julia kálváriája február 29-én, még Olaszországban kezdődött. „Pokoli fejfájásra ébredtem és lüktetett a fülem, a torkom pedig olyan volt, mint egy égő kályha. Mindenem fájt, rázott a hideg, és 38 fokos lázam volt. Bevettem egy gyulladáscsökkentőt és egész nap ágyban maradtam.”

Másnap azt mondta neki tüneteiről az orvos, hogy sima megfázása van. „Ugyanakkor még ezen a napon elkezdett elmenni a hallásom a bal fülemre, de azt hittem, csak bedugult. És még mindig nem köhögtem. Mivel Olaszországban kezdett kritikussá válni a helyzet, egyre sürgetőbbé vált, hogy hazainduljunk…”

Március 3-án Julia már semmit sem hallott, viszont már nem érezte a szagokat és az ízeket sem. Az orra még mindig nem folyt és nem is köhögött. „Nagyon, nagyon fájt a fejem, erre fájdalomcsillapítót vettem be, másnap reggel elindultam haza. Itthon önkéntes karanténba vonultam, ez március 5-13-ig tartott. A karantén idején nem voltak koronavírusos tüneteim, de hurutosan köhögtem. A végére lement a lázam és elmúltak a kellemetlen tüneteim.”

Julia egyik, egészségügyben dolgozó családtagja kérésére megcsináltatta a koronavírus tesztet.

Másnap, azaz március 14-én jött meg az eredmény: a teszt pozitív lett. „Számomra sokkoló volt, hiszen két héten át semmilyen koronavírusos tünetem nem volt, csak a láz. Fogalmam sincs, miként fertőződtem meg, de miután biztossá vált, hogy bennem van a vírus, további karantén vár rám. Március 5-e óta nem hagytam el az lakásomat, de továbbra is maradok itthon egészen addig, amig nem lesz negatív a tesztem.” Julia története végén arra kéri az embereket, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és mosson minél gyakrabban kezet. „Attól mert valaki nem mutatja a klasszikus tüneteket, még hordozhatja a koronavírust. Sajnos én ezt a magam példáján tanultam meg…”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?