MEDICINA

Durva fertőzési góc alakulhat ki ezen a gyakran látogatott helyen

Az amerikai járványügyi hatóság tapasztalatai szerint járvány idején az éttermek, étkezdék különösen neuralgikus pontnak számítanak, és akár fertőzési góccá is válhatnak. De vajon mekkora a veszély?

Az amerikai járványügyi hatóság adatai szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek nagyobb arányban étkeztek a tüneteik jelentkezését megelőző 14 nap során étteremben, mint azok, akiknek negatív a tesztje. A hatóság jelentései között publikált tanulmány szerzői 154 olyan ember adatait tekintették át, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztje, kontrollcsoportként pedig 160 olyan emberét, akiknek negatív lett a tesztje. A teszteket Amerika-szerte összesen 11 egészségügyi intézményben végezték el. A kutatók megvizsgálták a résztvevők demográfiai adatait, esetleges más betegségeit, a koronavírusnak való kitettségük mértékét, maszkviselési szokásaikat, és másfajta társadalmi viselkedéseiket, például az étterembe járással, fodrászhoz járással, illetve más, beltéri találkozókra járással kapcsolatos szokásaikat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Étterem 01

Fotó: Pixabay.com

Természetesen a két csoport között számos statisztikai különbség mutatkozott. A legnyilvánvalóbb ezek közül az volt, hogy a pozitív Covid-tesztet produkálók közül többen jelezték, hogy egy fertőzöttel álltak szoros kapcsolatban. Kevésbé nyilvánvaló, ám szintén jelentős különbség volt, hogy a vírusfertőzöttek közül jóval többen ettek étteremben a tüneteik megjelenését megelőző két hétben. Ez 41 százalékukra volt jellemző, szemben a negatív teszttel rendelkezők esetében mért 28 százalékkal.

Emellett a fertőzöttek közül kevesebben számoltak be arról, hogy az étteremben vagy kávézóban, ahol tartózkodtak, a személyzet és a vendégek is maszkot viseltek. Azt persze nem lehet pontosan megállapítani, hogy ezek a betegek hol kapták el a koronavírust, az adatok mégis arra utalnak, hogy az étterembe járás kockázati tényező lehet – különösen ott, ahol nem visel az ott tartózkodók túlnyomó többsége maszkot.

Étterem 02

Fotó: Pixabay.com

Természetesen a kutatásnak megvannak a maga korlátai. Például csak olyan emberek vettek részt benne, akik önszántukból teszteltették magukat, így nem szerepeltek benne olyanok, akik enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen, teszt nélkül vészelték át a betegséget. Ráadásul a résztvevők önkéntes beszámolóin alapult, amely szükségképpen nem mindig teljesen pontos. Ráadásul a kérdőíven nem kellett megjelölniük a válaszadóknak azt sem, hogy zárt térben vagy az étterem teraszán ettek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?