MEDICINA

Durva dolog derült ki a maszkról, ez is múlhat rajta!

Bár a hétköznap használatos verzió besorolása nem orvosi védőeszköz, mégis kiderült róla, hogy segít leküzdeni a járványt. Döbbenetes, de ez múlhat rajta, ha ki vagy téve a fertőzésnek!

A kutatók szerint számos tényező játszik szerepet abban, hogy ki milyen súlyos tüneteket produkál, ha megfertőződik a koronavírussal. A kor, a krónikus betegségek, a túlsúly és akár a genetika-faktor hatásáról már tudunk egyet-mást. De eddig kevés szó esett róla, hogy milyen szerepet játszik a betegség lefolyásában az, hogy egyszerre milyen vírusmennyiségnek vagyunk kitéve. Pedig ez sem mellékes!

maszk 01

Fotó: Pixabay.com

A kutatások szerint, ha egyszerre nagyobb mennyiségű vírus kerül a szervezetbe, az a betegség súlyosabb lefolyását eredményezi. Ezt már állatkísérletekben is bizonyították, ráadásul nem csak a mostani koronavírussal kapcsolatban, hanem a korábbi, nagy járványokat okozó SARS és MERS vírusokkal kapcsolatban is.

Több vírus ugyanis egyszerre több sejtet is képes megfertőzni, így az immunrendszernek keményebb harcra kell felkészülnie. Ráadásul egy nagyobb vírusdózisban több vírusvariáns vagy vírustörzs egyedei is szerepelhetnek, már csak ezért is nagyobb az esély a betegségre.

Persze nem egyedül a vírusterhelés dönt a betegség lefolyásáról. Ebben a szervezetünk állapota is szerepet játszik. Nem elhanyagolható az sem, mennyi időt tölt valaki egy fertőzöttel egy helyiségben. Egyelőre még azt sem sikerült megállapítaniuk a kutatóknak, milyen kitettség szükséges ahhoz, hogy egészen biztosan megfertőződjön valaki egy adott légtérben.

maszk 02

Fotó: Pixabay.com

És hogy mi köze mindehhez a maszknak? Az, hogy egyelőre ez a legjobb fegyverünk a járvány ellen – az oltásig. A maszk ugyan önmagában nem véd meg a fertőzéstől, de mivel a koronavírus nyálcseppekkel utazik a levegőben, ezeket a nyálcseppeket pedig távol tudja tartani a légutaktól, komolyan csökkenti a szervezetbe potenciálisan bejutó vírusok mennyiségét. Ha olyan helyiségbe mész be, amelyik elvileg üres, de nem sokkal előtted járhatott ott egy esetleg fertőzött személy (ilyen például a nyilvános vécé), akkor jó ötlet, ha magadon tartod a maszkodat, hiszen a levegőben még lehetnek láthatatlan, vírust tartalmazó aeroszolok. Egy kutatás szerint a maszk akár 70 százalékkal is csökkentheti a vírusnak való kitettségedet. Vagyis amíg nem kapsz oltást, ezzel védheted magad a legjobban.

A szellőztetés is segíthet, mivel ha kinyitod az ablakot, szétszóródnak a vírusrészecskék, így kevesebbnek van esélye a szervezetedbe jutni. Huzatba viszont ne állj, lehet, hogy épp feléd viszi a vírusokat (így terjesztheti a kórokozókat akár a légkondi is). A kézmosás és a távolságtartás szabályait pedig mindenképpen érdemes betartanod.

És ezeket olvastad már?