MEDICINA

Döbbenetes módszerrel gyógyíthatják a csonttöréseket

Kapaszkodj meg: híg cementet fecskendeznek a törött és szétcsúszott csont közötti hézagba. A csontbarát cementtel napok alatt összeforrhat a sérült csont!

Idegőrlő, amikor egy lábgipsz miatt hetekig feküdni kell, de az se jobb, ha a kezedet nem tudod használni egy törött csont miatt. Sajnos a sérült csontoknak viszonylag hosszú időre, akár több hétre van szükségük a regenerációhoz. Ezen segíthet az úgynevezett kalcium-foszfát (CMC), a csontbarát cement. Francia tudósok felfedezték, ha ezt az anyagot oldott állapotban a törött csontba fecskendezik, akkor az akár napok alatt összeforrhat, pont úgy, mintha hetekig várnánk rá.

A CMC elősegíti a csontszövetben az ásványi anyagok áramlását és gyorsan hidat képez a törött csont két fele között. Mivel pontosan ugyanolyan szivacsosan szilárdul meg, mint az emberi csontszövet állománya, ezért egyáltalán nem káros az egészségre. Bár még csak nyulakon tesztelték, de az ő esetükben minden egyes kísérlet sikerrel végződött.

A CMC egyébként nem egy új keletű anyag az orvostudományban. Évtizedek óta alkalmazzák lyukas fogak betömésére. A mostani felfedezés csodája abban rejlik, hogy létrehoztak egy olyan vegyületet, amit a csontokba lehet injektálni mindenféle kockázat nélkül.

(ChemistryWorld)

És ezeket olvastad már?