MEDICINA

Döbbenetes, mit művel a kromoszómákkal az alkohol

Egy nemrég végzett kutatás szerint sokkal nagyobb pusztítást végez a szervezetünkben az alkohol, mint korábban gondoltuk. Egészen ijesztő a helyzet...
  • Szerző: ripost

A legnagyobb veszélyben a rendszeres alkoholfogyasztók vannak, de azoknak is érdemes odafigyelni, akik csak alkalmanként néznek a pohár mélyére, mert ők is nagyban kockáztatják a rákos megbetegedések esélyeit. A szeszes italok elsősorban azokra a szövetekre fejtenek ki rákkeltő hatást, amelyekkel a fogyasztás során közvetlen érintkezésbe kerülnek, vagyis a szájüregre, garatra, felső légutak nyálkahártyájára. A májat, ahol az alkohol lebontása történik, szintén súlyosan érinti, de igencsak növeli az emlőrák kockázatát is.  

A legújabb brit tanulmány szerint az alkohol lebontásakor a szervezetben mérgező anyag, egy acetaldehid nevű vegyület keletkezik. Ez törést okozhat a vér őssejtjeinek DNS-ében, melynek egyik következményeként a rákos sejtek alakulnak ki. Az említett vegyületről már jó ideje tudták a kutatók, hogy rákot okoz, ám a kialakulás folyamatát csak laboratóriumi kísérletekkel tudták igazolni.

A vizsgálat azt is igazolta, hogy az emberi szervezet megpróbál védekezni az alkohol okozta károk ellen, ám sokaknál - különböző örökletes okok miatt - a védekező – javító rendszer nem működik hatékonyan.

A statisztikák szerint a magyar lakosság összes daganatos betegségének 3 százaléka alkoholizmus miatt alakul ki  és ami a rák kockázatát illeti, nincs biztonságos mérték az alkoholfogyasztásban.

És ezeket olvastad már?