MEDICINA

Csak óvatosan! Ezért veszélyes a férfiakra a tej és a sajt

Mindent megtennétek egy kisbabáért? Akkor jó, ha a leendő apuka is vigyáz az étrendjére: egy amerikai kutatás szerint ugyanis napi három szelet sajt, vagy három adag zsíros tejtermék már komolyan ronthatja a sperma minőségét.
  • Szerző: Ripost

Azt mindenki tudja, hogy a gyerekvállalásra készülő nők étrendje nagyon fontos a babaprojekt sikere szempontjából. A Harvard kutatóinak vizsgálatából azonban kiderül, hogy a férfi étrendje sem elhanyagolható. A zsíros tejtermékek és a sajt ugyanis károsíthatja a sperma minőségét – már akár napi három adag elfogyasztása esetén is. És hogy mennyi egy adag: a kutatók szerint 28 gramm sajt, egy teáskanál tejszín, egy pohár tej, vagy egy gombóc fagylalt.

A kutatók 189, 19 és 25 év közötti fiatal férfi étrendjét tanulmányozták. A vizsgálat résztvevői általában véve egészségesek voltak, nem voltak túlsúlyosak, és rendszeresen mozogtak. A tudósok kérdőívek segítségével mérték fel az étrendjüket, és azt, hogy hányszor fogyasztanak bizonyos ételeket, például húst, tejterméket, gyümölcsöt egy átlagosnak tekinthető héten. Ezután megvizsgálták a résztvevők hímivarsejtjeinek formáját, sebességét és egyéb, a termékenységre utaló mutatóit. Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta legalább három adag tejterméket elfogyasztottak, 25 százalékkal volt rosszabb a spermaminőségük, mint azoknak, akik kevesebb tejterméket ettek és ittak.

Myriam Afieche, a kutatás vezetője szerint a tejtermékek ilyetén hatásához több tényező is hozzájárulhat. A legvalószínűbb mégis az, hogy a kereskedelemben kapható tejtermékek női nemi hormont, ösztrogént tartalmaznak. Emellett a tejben szintén jelen levő szennyező anyagok, például növényvédő szerek, nehézfémek és egyéb vegyszerek is ludasak lehetnek.

Persze nem kell teljesen elhagyni a tejtermékeket, akkor sem, ha babát szeretnétek. Ám nagyon fontos, hogy a leendő apuka is egészséges ételeket fogyasszon, lehetőleg olyanokat, amelyek antioxidánsokat, például C-vitamint tartalmaznak. A folsav is lényeges, mivel az elégtelen folsavbevitel alacsony spermaszámhoz vezethet. Az elfogyasztott alkohol mennyiségét viszont minél inkább vissza kell szorítani, tekintve, hogy a tesztoszteron mennyiségét és a spermaszámot egyaránt csökkenti.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?