MEDICINA

Bizarr orvosi esetleírás: Ilyen és így néz ki a döglött popsi-szindróma

Nem elég az elhízás és a szívbetegség, az ülőmunkának további ártalmai is vannak. De mi az a döglött popsi-szindróma? Megmutatjuk, hogyan ismerheted fel, és mit tehetsz ellene!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ha túl sokat ülsz, a popsid táján lelassul a véráramlás, és szó szerint „elalszik” ez a testrészed. Mindez pedig csípőfájdalmat, alsó háti fájdalmakat, és akár boka-problémákat is okozhat. Ráadásul a farizmaid akkor sem teljesítenek megfelelően, ha kifejezetten fenékformáló gyakorlatokat végzel.

A fenekünk ugyanis nem arra lett kitalálva, hogy sokáig rá nehezedjen a súlyunk. A csípő egész napos feszülése, és a szövetek összenyomása komoly problémákat okozhat. Az idegek eltompulnak, az egész érzés olyan, mint amikor valamelyik testrészed elzsibbad a hosszas ülés következtében.

Neked is ez van?

Ha naponta több órát töltesz a fenekeden ülve, akkor sajnos nő az esélye. És ha a farizmod nem működik megfelelően, akkor más izmok veszik át a funkcióját, ami felesleges terhelést ró rájuk. Ha fáj a csípőd, a lábad és a hátad alsó része, akkor valószínűleg nálad is ez a helyzet, különösen akkor, ha a csípőizmaid amúgy is hajlamosak a merevségre.

Ilyenkor az sem segít, ha a hagyományos fenékformáló gyakorlatokat végzed, a farizmod ugyanis nem reagál rájuk. Ehelyett a farizom munkáját átvevő izmokat erősíted tovább.

Mi gyógyítja meg?

A legjobb a megelőzés, mégpedig úgy, hogy minél több aktivitást építesz be a programodba. A farizmot terhelésre tervezték, így nagyon fontos számára a futás,a lépcsőzés, a guggolás, a séta. Minden órányi ülés után szánj tíz percet a mozgásra, hogy formában tartsd az izmaidat. Edzés előtt alaposan melegíts be, utána pedig nyújts. A nyújtásnál fordíts különös figyelmet a csípő izmaira.

Néhány specifikus gyakorlat is segíthet, például ezek:

1. Állj széles terpeszbe, majd guggolj le, végül pedig a farizmaidat használva ugorj fel.

2. Köss gumiszalagot a bokád felső részére, és hajlított térddel lépegess mindkét oldalra.

3. Zárt állásból lépj ki oldalra, és guggolj le, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.

4. Lépegess fel és le egy lépcsőfokra előbb a jobb, majd a bal lábaddal, közben megfeszítve a farizmaidat.

5. Amikor sorban állsz, vagy vársz valamire, egyszerűen feszítsd meg a farizmaidat pár másodpercre, hogy formában tartsd az izmokat.

A székedre helyezhető, gerinckímélő párna is segíthet, mivel leveszi a terhelés egy részét a farizmodról. De persze a rendszeres mozgást ez sem pótolja, így amikor csak lehet, válaszd a gyaloglást és a sétát az ülés helyett.

címkék: