MEDICINA

Amit félsz az orvostól megkérdezni: minden, amit a vizeletről tudni kell

Hidd el, nem csak neked fordulnak meg a fejedben a következő kérdések pisilés közben, de valahogy mégsem beszélünk róla eleget!
  • Szerző: Mia

Néha akár komoly betegség is állhat a dolgok hátterében, ezért most két amerikai orvos, Dr. Michael O'Leary és Dr. Benjamin Davies úgy döntöttek, hogy végre megtörik a csendet, és az U.S News-nak választ adtak néhány igazán fontos kérdésre, ami téged is érdekelhet.

1. Milyen legyen a színe?

Bármilyen furcsa is, de nem igazán számít, hogy milyen színű a vizeleted. Valakinek alapvetően sötétebb sárga, de ez még nem azt jelenti, hogy valami baj lenne az egészségével. Viszont, ha azt veszed észre, hogy az eddigi színéhez képest sötétebb lett, és esetleg a szaga is kellemetlenebb, akkor az azt jelenti, hogy dehidratált vagy. Márpedig a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen egy egészségesen működő szervezet számára!

2. Napi hányszor normális?

Egy normál méretű húgyhólyag kapacitása 300-400 köbcentiméter, ami kb. 2 liter vizeletet tud kitermelni egy nap alatt. Ez nagyjából napi ötszöri pisilést jelent, de ez is mindenkinél változó. Attól is függ, mennyit iszol, viszont ha úgy érzed, a kelleténél többször látogatod meg a mosdót, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis akár cukorbetegség is állhat a háttérben. 

3. Mi van, ha véreset pisiltem?

A véres vizelet bizony nem játék! Azonnal orvoshoz kell fordulni vele, mivel nem csak egyszerű fertőzés, vagy megfázás okozhatja, hanem akár rosszindulatú daganatot is jelezhet! Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, a lényeg, hogy még időben kérj segítséget!

4. Mit tegyek, ha fáj?

A fájdalmas vizelés általában egy szexuális úton terjedő fertőzést takar, pláne ha égető, szúró érzés is társul hozzá. Ilyenkor érdemes felkeresni a nőgyógyászodat!

5. Vissza szabad tartani?

Tegyük fel, munkából hazafelé menet nem tudsz sehol megállni pisilni, így egy fél órát még vissza kell tartanod. Ez önmagában még nem tragédia, bajod nem lesz tőle, ugyanis ahhoz, hogy a méreganyagok visszajussanak a szervezetedbe, egy egész napig tartanod kéne...de erre ki képes?

6. A vizelet tényleg steril? (Vagyis akár meg is lehetne inni?)

Igen, a vizelet tényleg steril, habár ki az az elvetemült, aki meg is inná? Viszont arról már biztosan hallottál, hogyha megcsíp egy medúza, akkor a sebet le kell pisilni, hogy hamarabb begyógyuljon. A helyzet az, hogy ez is csak mendemonda, ugyanis a pisi semmilyen kölcsönhatásba nem lép a csípéssel!

7. Mi történik olyankor, ha pisilnem kell, de nem jön semmi?

Semmi probléma, mindenkivel előfordul! Ilyenkor valószínűleg túl érzékeny a húgyhólyagod (pl. szex után), szóval próbálj csak ellazulni, és nem ráfeszülni a dologra. 

8. Normális, hogy akkor jön rám, amikor nincs a közelben vécé?

Ismerős? Gyors pisi mozi előtt, vagy hosszú utazás előtt, és persze hiába mész el, ugyanúgy rád jön közben is, mert tudod, hogy most nincs lehetőséged elmenni vécére. Tipikus pszichikai eset, amit csak az agy generál. Hidd el, ha nem gondolsz rá, nem is kell majd!

9. A spárgától tényleg más lesz a szaga?

Bizony vannak olyan ételek és italok, amik befolyásolják a vizelet szagát, ilyen például a spárga. A benne lévő kéntartalmú vegyület, vagyis a metil-merkaptán lebontása során a vizelet kellemetlen szagúvá változik, ráadásul akár zöldre is színezheti a pisidet.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Rögtön puha mézeskalács
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?