MEDICINA

Alufóliában grillezel? Mutatjuk, miért ne tedd!

Íncsiklandó falatokat készíthetünk, ha a grillrácsra dobunk egy-két alufóliás batyut - zöldségeket, pácolt húsokat, burgonyát. Mindenki természetesnek veszi, hogy a grillezéssel együtt jár az alufóliás sütögetés is. De vajon nem ártalmas az egészségre?
  • Szerző: RIPOST

Mióta alufólia létezik, azóta használják a háziasszonyok sütéshez, például tepsi lefedéséhez, hogy zamatosabb legyen a sült hús, zöldség. Grillezésnél pedig egyenesen főnyeremény: a kis alufólia-batyukban süthetünk halat, párolhatunk zöldséget is. Csakhogy egy kutatás szerint ezzel több alumíniumot juttatunk a szervezetünkbe, mint amennyit az képes lebontani.

Eleve túl sok alumíniumot fogyasztunk

Az alumínium természetes formában is megtalálható zöldségekben, a szervezet kis mennyiségben képes is lebontani. Az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott egészséges napi mennyiség negyven milligramm testsúly kilogrammonként; tehát egy hatvan kilós ember szervezete napi 2400 milligramm alumíniummal képes megküzdeni. Csakhogy a mindennapokban ennél sokkal nagyobb mennyiségnek vagyunk kitéve: gyógyszerekben, fűszerekben, főzőedényekben is megtalálható – így eleve a napi egészséges érték felett viszünk be a szervezetünkbe alumíniumot.

A pácoldatok csak rontanak a helyzeten

A kutatás megállapította, hogy az alufóliában párolt ételekbe tízszer annyi alumínium kerül, mint amennyi az egészségügyi határérték. Ráadásul az alumínium ételbe jutását nagyban segítik a grillezéskor használt, savas pácoldatok. A citrom, alkohol, só vagy paradicsomlé tartalmú fűszeres pácok hatására az alufólia rétegeiből rengeteg alumínium válik ki és szívódik fel az ételben, különösen a nagy hő hatására, melyben megsütjük.

Alzheimer kórt okozhat az alumínium túladagolása?

Felröppentek ilyen hírek, ugyanis az Alzheimer kórban szenvedők vizsgálatakor kiderült, hogy a betegek agyszövetében magas koncentrációban van jelen alumínium. Csakhogy további kutatások rámutattak, hogy nem magasabb a normálisnál a betegek agyában található mennyiség, és nincs is közvetlen bizonyíték egyelőre arra, hogy az alumínium jelenléte váltja ki az Alzheimer kórt.

Ezt az apró trükköt érdemes bevetni a sütésnél

Ha valaki mégis nagyon óvatos szeretne lenni, vagy csak zavarja az ételébe kerülő alumínium, itt egy tipp: csavarjuk be előbb pergamenpapírba vagy zsírpapírba a zöldséget, húst, és csak aztán a fóliába – így nem kerül alumínium az ételbe, hiszen nem érintkezik a felülete a fóliával.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?