MEDICINA

Aludtál már nővel? Akkor ezt neked is tudnod kell!

Miért van az, hogy a férfiak csak leteszik a fejüket, és már horkolnak is? A nők meg órákig kínlódnak, mire képesek valahogy álomba szenderülni. Éjszaka is felületesebben, nyugtalanabbul alszanak a hölgyek, így nem csoda, hogy reggel fáradtan ébrednek. Mi a különbség oka, ezt tudhatod most meg
címkék:

A férfiak egyszerűen nem is értik, hogy miért bonyolult este lefeküdni és elaludni az ágyban.

Õk ugyanis kevésbé érzékenyek, mint a nők. Bárhol és bármikor képesek szunyókálni, és bármilyen zajtól függetlenítve magukat, felszabadultan horkolni.

A nők ezzel szemben gyakrabban szenvednek elalvási és alvásfenntartási nehézségekkel. Míg ez fiatal felnőtt korban ritkábban jelentkezik, később súlyos problémává válhat.

Miért van szükség a jó alvásra?

Az éjszakai pihenés milyensége meghatározza az egész napot. Ha nem kielégítő az alvás mennyisége és minősége, az rontja a napközbeni feladatok ellátásának lehetőségét. Fáradtság, dekoncentráltság, ingerültség uralkodik el rajtunk. A fejfájás, a keringés és emésztés lelassulása, a reakcióidő romlása, az immunrendszer gyengülése, a csökkenő nemi vágy is a rossz alvás rovására írható.

Fiatal felnőtt nők

Menstruáció: A felfokozott hormon működés főleg a ciklus előtt 1 héttel és a periódus elején zavarja meg az éjszakai nyugalmat.

Terhesség: A növekedő pocak főleg a terhesség harmadik harmadában teszi lehetetlenné a kényelmes, ellazult alvást.

Gyerek: Szülés után az éjszakai szoptatás, a baba gyakori felébredése akadályozza meg, hogy az édesanya is kipihenje magát. A gyerek felé áradó intenzív figyelem miatt az anya később is ébren alvó marad.

Munka, szórakozás: Ha a nők a késő éjszakába nyúló munka vagy szórakozás miatt túl későn vagy túlságosan kimerülve fekszenek le, az is sokkal rosszabb hatással van az alvásukra, mint a férfiakéra.

Klimax

A hormonváltozás, a hőhullámok, az egészségügyi problémák, fájdalmak, légzési nehézségek, az aggodalom, stressz, depresszió megnehezíti az elalvást, és megzavarja a mélyalvást. Gyakori a félelemmel szorongató hajnali felriadás.

A nők többet alszanak

Egy brit alváskutató megállapította, hogy a nőknek napi 20 perccel több alvásra van szükségük, mert az agyuk bonyolultabb, mint a férfiaké.

Sajnos a több alvás sem hozza meg ugyanazt a kipihentség érzést, energiával telítettséget, mint amit a férfiak éreznek reggelenként.

Túlterheltség

A nőknek általában több vonalon kell helytállniuk, mint az erősebb nemnek. A gyereknevelés, a háztartás, a szülők hogyléte, saját lelkiéletük, megfelelés a munkahelyen és mind ezeknek az összeegyeztetése rendkívüli feladatot ró a szebbik nemre. Az ezzel járó stressz megakadályozza, hogy gond nélkül csusszanjanak az álom világába.

Éjszakai evéskényszer

Ez tovább bonyolítja az egyébként sem egyszerű helyzetet.

Az éjszakai falatozás pillanatnyilag megnyugtatóan hat a nőkre, de másnap – a mérleggel szembesülve – újabb stresszt okoz.

Mi segíti a jobb alvást?

Szex: A megfigyelések is igazolták, hogy az alvás előtti szex ellazít, megnyugtat, segít a gondok kikapcsolásában.

Sport: Naponta sportolj legalább 1 órát, de ne a lefekvéshez közeli időszakban.

Étkezés: A lefekvés előtti utolsó étkezést legalább 2-3 órával korábbra tedd.

Koffein: Késő délután már ne fogyassz koffein tartamú italokat.

Alkohol: Lefekvés előtt közvetlenül ne igyál alkoholos italt.

Rendszeresség: Igyekezz minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni.

TV, mobil: Elalvás előtt fél órával már ne nézd a televíziót, ne nyomogasd a mobilodat. A készülékekből áradó kékes fény akadályozza az elalvást segítő hormon, a melatonin termelését.

Szoba: Ideális a sötét, hűvös (18-20 fok), csendes szoba.

Partnerrel vagy nélküle?

A férfiak számára megnyugtató, ha a párjuk mellett hajtják nyugovóra a fejüket. Ez még az őskorból maradt genetikus tulajdonság: a csoportban alvás védőereje. El is alszanak azon nyomban, reggel pedig kipihenten és vidáman ébrednek. Ezzel szemben a nők érzékenyebben reagálnak partnerük jelenlétére. A hangos horkolás miatt vagy eleve képtelenek elaludni, vagy felriadnak minden átfordulásra, horkanó zajra.

Ha nehezen alszol el, és van rá lehetőség, aludjatok külön szobában. Ez már sok házasságot megmentett.

Szakember

Ha már huzamosabb idő óta szenvedsz álmatlanságban, fordulj alvásszakértőhöz.

címkék:
És ezeket olvastad már?