MEDICINA

A portugál fővárosban a fertőzöttek több mint hatvan százalékánál a delta vírusvariánst mutatták ki

A hét végére vesztegzár alá helyezett Lisszabonban a koronavírussal fertőzöttek több mint hatvan százalékánál az elsőként Indiában felfedezett, úgynevezett delta vírusvariánst mutatták ki – közölte vasárnap a Público című helyi lap a portugál egészségügyi hatóságra (Insa) hivatkozva.
címkék:
  • Szerző:

A portugál fővárost a delta mutáció aggasztó terjedése miatt péntek délutántól hétfő reggelig lezárták. Ez idő alatt a helyi lakosok csakis nyomós indokkal hagyhatják el Lisszabon térségét, és a beutazás is csupán kivételes esetben engedélyezett.
A portugál hatóságok várhatóan hamarosan döntést hoznak arról, hogy a vesztegzárat megismétlik-e a jövő hét végén.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Portugáliában az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan kilencven koronavírus-fertőzött jutott.

A delta variánst főleg a fővárosban és környékén mutatták ki, míg az ország északi felében az elsőként Nagy-Britanniából jelentett alfa mutáció a domináns, és az ottani esetek mintegy nyolcvan százalékáért felelős.
Portugáliában a negyedik egymást követő napon több mint ezer fertőzöttet mutattak ki. Ugyanakkor a tízmillió lakosú ország lakosságának nagyjából negyedét már immunizálták.

Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, ugyanakkor nem volt észrevehető emelkedés a halálos áldozatok számában.
A járvány kitörése óta Portugáliában 864 109 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 17 062-en hunytak el a vírus okozta kór szövődményeiben.

Fotó: Science Photo Library

Korábban a köhögést, a lázat, valamint az ízlelés- és szaglásvesztést emelték ki a koronavírus-fertőzés legjellemzőbb tüneteiként, azonban a Deltára, úgy tűnik, ez nem feltétlenül igaz.

Az Indiában felfedezett Delta előtti variánsok esetében nemigen változott az, milyen tüneteket tapasztalnak azok, akik megfertőződtek: fáradékonyság, izomfájdalom, orrdugulás vagy orrfolyás, hányinger, hasmenés és émelygés egészíttették ki a jellemező tüneteket. Szakértők szerint ugyanakkor a Delta másféle tünetekkel jár, írja az NBC News.

A betegek más észlelnek

Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia professzora egy Zoe Covid Symptom nevet viselő, folyamatban lévő brit kutatást vezet, amely lehetővé teszi a lakosság számára, hogy koronavírusos tüneteiket egy alkalmazásban osszák meg a kutatókkal, akik ezután elemzik az adatokat.

„A koronavírus most másképp viselkedik.

Inkább hasonlít egy csúnya megfázásra a fiatalabb populációban, így az emberek nem veszik észre, hogy megbetegedtek,

mert a tünetek változása nem derült ki a kormányzati információkból. Május eleje óta figyeljük az alkalmazás felhasználói körében a legfontosabb tüneteket, és ezek nem ugyanazok, mint korábban. Az első számú tünet a fejfájás, majd ezt követi a torokfájás, az orrfolyás és a láz. A hagyományosabb tünetek, mint a köhögés és a szaglás elvesztése most sokkal ritkábbak” – mondta a szakember.

Fiatalabbak kapják el

Nagy-Britanniában a friss megbetegedések nagy részéért már a Delta felel, leginkább a fiatalok és az oltatlanok betegednek meg, melynek következtében ezekben a csoportokban nő a hospitalizáció aránya. A britek abban reménykednek, hogy a négy héttel kitolt országnyitás idejére sikerül olyan lépéselőnybe kerülni az addig beadott vakcinaadagoknak köszönhetően, hogy annak a járványgörbére is hatása lehessen. Az országban használt Pfizer és AstraZeneca oltások két adagja nagy védelmet ad a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megbetegedéssel szemben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?