MEDICINA

A nők 66 százaléka ezt műveli alvás közben, kiderült, mit jelent

A nők kétharmadának van egy furcsa szokása alvás közben. Vajon kell aggódni miatta? Vagy teljesen ártalmatlan? És mit jelent egyáltalán? Eláruljuk!
címkék:

Beszéltél már álmodban, vagy hallottad már a párodat motyogni? Komoly esély van rá, hogy igen, ugyanis egy 2010-es tanulmány szerint az emberek 66 százaléka beszél alvás közben. Van, aki csak néhány értelmetlen szót, mások viszont egész monológokat nyomnak le. Vajon kell aggódni emiatt?

Fotó: Pixabay.com

Az álmukban beszélőkkel kapcsolatban nem készült sok kutatás. Az alvászavarok kézikönyvében ugyan korábban alvászavarként jegyezték a jelenséget, nemrég azonban áttették a normális jelenségek kategóriájába. Azt viszont világosan tudjuk róla, hogy az álmunkban mondottak nem a napi történésekre utalnak, tehát hiába nehéz a munkahelyi helyzet, álmodban valószínűleg nem erről fogsz beszélni. Ezt azért is fontos tudni. Mert az álmukban beszélők a legtöbbször vadságokat motyognak, ami akár aggasztó is lehet a hálótársuk számára. Azokat, akik valakinek a nevét mondogatják, gyakran hűtlenséggel is meggyanúsítják.

Az viszont fontos lehet, hogy mikor kezdünk el álmunkban beszélni. Aki egész életében ezt tette, azzal nincs semmi gond. Gyerekkorban egyébként ez meglehetősen általános, a 3 és 10 év közötti gyerekek 50 százaléka beszél álmában. Van, akiről a húszas-harmincas éveiben derül ki, hogy beszél álmában – ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ekkor kezdték, csak ekkor volt olyan szobatársuk, aki észrevette.

Fotó: Pixabay.com

50 felett viszont akár betegséget is előre jelezhet – a Parkinson- kór és az időskori memóriazavarok első jele lehet, ha az illető hirtelen beszélni kezd álmában. Ilyenkor ez a jelenség az agy működésének zavarát jelezheti.

Az alvás közbeni beszédet sokszor más alvásproblémákkal keverik össze. Aki azonban sikítva ébred, vagy szó szerint eljátssza az álmait, annál valószínűleg más a probléma. A gyakori rémálmok ugyanis pszichés feszültségről árulkodnak, míg az alvás közbeni nyögés, morgás az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás jele lehet. A traumatikus élményeket követő poszttraumás stressz egyik tünete is az éjszakai kiabálás, az álmok átélése. Ilyenkor érdemes alvás-specialistához fordulni, hogy kiderüljön, mi a probléma valójában. Az egyszerű, alvás közbeni motyogás viszont a legtöbb embernél semmi kórosat nem jelent.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?