Létrehozva: 2016.06.06.

A nők 16 százaléka ezt érzi odalent

Magyarázat pedig nincs. Sajnos. De belenyugodni mégsem kell: sokat tehetsz ellene! Elmondjuk, miért gyötörhet a fájdalom, és milyen praktikákkal enyhítheted a szenvedést.

Ha gyakran érzel fájdalmat odalent, nem vagy egyedül! A vaginában vagy a környékén érzett fájdalom a nők 16%-ának keseríti meg az életét: akár annyira, hogy fehérneműt sem tudnak viselni, sőt, a leülés is a nehezükre eshet. A tünetegyüttesnek külön neve is van: vulvodynia

A vulvodyniával az a legnagyobb baj, hogy gyakran nem lehet azonosítani, hogy miből ered: a fájdalom pontja és jellege is túl sokféle lehet ehhez. 

A vagina ugyanis a köznapi értelemmel ellentétben nemcsak a hüvelyt jelenti, hanem végbélnyílástól a szeméremdombig terjedő területet: azaz a szeméremajkakat, az ágyékot és a Bartolini-mirigyeket is, amelyek az ágyéknál a combhajlatban találhatóak, és a hüvely természetes síkosításáról gondoskodnak. 

Mi az a vulvodynia? 

A Daily Mail  szakértő orvosokat megszólaltató cikke szerint vulvodyniára akkor lehet gyanakodni, hogy ha ez ezen a területen érzett fájdalom (legyen az tompa, szúró vagy égető, állandó vagy szakaszos, de visszatérő) több mint 3 hónapig jelentkezik. A borzasztó érzés ráadásul nem válogat, minden életkorban és társadalmi csoport esetében megjelenhet: független a bőr típusától, szexuális vagy családi állapottól. 

Régebben könnyen feltételezték, hogy azokat a nőket érinti, akik gyakran váltogatják a partnereiket, de ilyen összefüggés nem létezik! 

Lehet, hogy valakinél csak behatoláskor jelentkezik, de vannak, akik akkor is érzik, ha bugyit húznak, sőt, a fájdalom akár állandósulhat is. nem csoda, hogy a vulvodynia az érintett nők életminőségét is jelentősen befolyásolja - magyarul megkeseríti az életüket. (Gondoljunk csak egy egyszerű tamponhasználatra, pláne a szexuális életre...) 

Gyanús összefüggések 

A vulvodyniában szenvedő nőknek sokszor másfajta tüneteik is vannak - hasonlóan például az irritábilis bélszindrómához, ahol szintén sokféle tünetből lehet következtetni az eredeti bajra. 

Az ebben szenvedő nők vérében sokkal több a gyulladásra utaló marker, anélkül, hogy a gyulladás okát megtalálnák a szervezetben. 

Sok nő számolt be például arról, hogy gyakran szenved visszatérő szájüregi fertőzéstől, amelyek egy nemi úton terjedő betegség után jelentek meg. De a szájfertőzés már jóval a vulvodynia előtt is jelentkezhetett, ezért nehéz kimutatni az összefüggést. 

Sokszor válthatja ki pszichológiai tényező is: egy súlyos trauma, szakítás, nemi erőszak vagy gyász szintén okozhatja ezeket a tüneteket. Ám azt szintén nehéz bizonyítani, hogy ezek a testi tünetek már a lelki fájdalmak előtt is léteztek és csak felerősödtek, vagy valóban emiatt jelentek meg. 

A szexuális zavarok is vezethetnek depresszióhoz, ami hosszú távon akár vulvodyniás fájdalmakat is okoz - ami persze újabb szexuális diszfunkciókat hív elő. 

Sok nőnél a klimax idején jelentkezik a fájdalom, ami hormonális okot jelent, de ugyanilyen arányban mutatták ki, hogy a baj öröklődhet családon belül. 

Mit lehet tenni ellene? 

Először is: azonnal fordulj nőgyógyászhoz, és mesélj el neki mindent! A részletes vizsgálatok segítenek kideríteni, ha valami szervi baj okozza a fájdalmat. 

Addig is az otthoni kezeléshez: sok nőnek enyhülést hoz a hűtés, jegelés, vagy éppen az ellenkezője, a meleg borogatás közvetlenül a fájó területre. 

Ne használj szappant vagy erősen illatosított vegyi anyagokat odalent: ha lehet, intimszappannal, vagy leginkább csak tiszta vízzel mosakodj, hogy elkerüld a további irritációt. Ugyanez érvényes a síkosítókra: figyelj arra, hogy természetes anyagból készült szereket használj! A tiszta mandulaolaj vagy kókuszolaj ugyanolyan megfelelő erre a célra, mint a kereskedelemben kapható síkosítók. 

És mindenképpen járj utána: egyetlen nőnek sem szabad szenvednie vagy szomorúnak lennie amiatt, hogy nem meri elmondani, hogy valami nagyon nincs rendben odalent! 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel