MEDICINA

A nők 16 százaléka ezt érzi odalent

Magyarázat pedig nincs. Sajnos. De belenyugodni mégsem kell: sokat tehetsz ellene! Elmondjuk, miért gyötörhet a fájdalom, és milyen praktikákkal enyhítheted a szenvedést.
  • Szerző: S.M.

Ha gyakran érzel fájdalmat odalent, nem vagy egyedül! A vaginában vagy a környékén érzett fájdalom a nők 16%-ának keseríti meg az életét: akár annyira, hogy fehérneműt sem tudnak viselni, sőt, a leülés is a nehezükre eshet. A tünetegyüttesnek külön neve is van: vulvodynia

A vulvodyniával az a legnagyobb baj, hogy gyakran nem lehet azonosítani, hogy miből ered: a fájdalom pontja és jellege is túl sokféle lehet ehhez. 

A vagina ugyanis a köznapi értelemmel ellentétben nemcsak a hüvelyt jelenti, hanem végbélnyílástól a szeméremdombig terjedő területet: azaz a szeméremajkakat, az ágyékot és a Bartolini-mirigyeket is, amelyek az ágyéknál a combhajlatban találhatóak, és a hüvely természetes síkosításáról gondoskodnak. 

Mi az a vulvodynia? 

A Daily Mail  szakértő orvosokat megszólaltató cikke szerint vulvodyniára akkor lehet gyanakodni, hogy ha ez ezen a területen érzett fájdalom (legyen az tompa, szúró vagy égető, állandó vagy szakaszos, de visszatérő) több mint 3 hónapig jelentkezik. A borzasztó érzés ráadásul nem válogat, minden életkorban és társadalmi csoport esetében megjelenhet: független a bőr típusától, szexuális vagy családi állapottól. 

Régebben könnyen feltételezték, hogy azokat a nőket érinti, akik gyakran váltogatják a partnereiket, de ilyen összefüggés nem létezik! 

Lehet, hogy valakinél csak behatoláskor jelentkezik, de vannak, akik akkor is érzik, ha bugyit húznak, sőt, a fájdalom akár állandósulhat is. nem csoda, hogy a vulvodynia az érintett nők életminőségét is jelentősen befolyásolja - magyarul megkeseríti az életüket. (Gondoljunk csak egy egyszerű tamponhasználatra, pláne a szexuális életre...) 

Gyanús összefüggések 

A vulvodyniában szenvedő nőknek sokszor másfajta tüneteik is vannak - hasonlóan például az irritábilis bélszindrómához, ahol szintén sokféle tünetből lehet következtetni az eredeti bajra. 

Az ebben szenvedő nők vérében sokkal több a gyulladásra utaló marker, anélkül, hogy a gyulladás okát megtalálnák a szervezetben. 

Sok nő számolt be például arról, hogy gyakran szenved visszatérő szájüregi fertőzéstől, amelyek egy nemi úton terjedő betegség után jelentek meg. De a szájfertőzés már jóval a vulvodynia előtt is jelentkezhetett, ezért nehéz kimutatni az összefüggést. 

Sokszor válthatja ki pszichológiai tényező is: egy súlyos trauma, szakítás, nemi erőszak vagy gyász szintén okozhatja ezeket a tüneteket. Ám azt szintén nehéz bizonyítani, hogy ezek a testi tünetek már a lelki fájdalmak előtt is léteztek és csak felerősödtek, vagy valóban emiatt jelentek meg. 

A szexuális zavarok is vezethetnek depresszióhoz, ami hosszú távon akár vulvodyniás fájdalmakat is okoz - ami persze újabb szexuális diszfunkciókat hív elő. 

Sok nőnél a klimax idején jelentkezik a fájdalom, ami hormonális okot jelent, de ugyanilyen arányban mutatták ki, hogy a baj öröklődhet családon belül. 

Mit lehet tenni ellene? 

Először is: azonnal fordulj nőgyógyászhoz, és mesélj el neki mindent! A részletes vizsgálatok segítenek kideríteni, ha valami szervi baj okozza a fájdalmat. 

Addig is az otthoni kezeléshez: sok nőnek enyhülést hoz a hűtés, jegelés, vagy éppen az ellenkezője, a meleg borogatás közvetlenül a fájó területre. 

Ne használj szappant vagy erősen illatosított vegyi anyagokat odalent: ha lehet, intimszappannal, vagy leginkább csak tiszta vízzel mosakodj, hogy elkerüld a további irritációt. Ugyanez érvényes a síkosítókra: figyelj arra, hogy természetes anyagból készült szereket használj! A tiszta mandulaolaj vagy kókuszolaj ugyanolyan megfelelő erre a célra, mint a kereskedelemben kapható síkosítók. 

És mindenképpen járj utána: egyetlen nőnek sem szabad szenvednie vagy szomorúnak lennie amiatt, hogy nem meri elmondani, hogy valami nagyon nincs rendben odalent! 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?