MEDICINA

A legtöbb ember rosszul eszi a gyümölcsöket, így rontod te is el

Te is azt gondolod, hogy minden gyümölcs egészséges és bármennyit fogyaszthatsz belőlük? Ne tedd! 5 meglepő tényt mutatunk, amire érdemes odafigyelned.
  • Szerző: A

1. A gyümölcsök közül a legjobbak azok, amik a legtöbb polifenolt tartalmazzák és azok, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexe.

A glikémiás index megmutatja, hogy milyen gyorsan vagy lassan emeli meg az élelmiszer a vércukorszintet. Az alacsonyabb GI gyümölcsök lassabban emésztődnek, így a vércukorszintet nem emelik meg olyan gyorsan és nem okoznak tüneteket.

A biztos győztesek a bogyósok, amelyeknek magas a polifenol értéke és alacsony a glikémiás indexe. A sötét színű gyümölcsök, mint az áfonya, a vörös szőlő gazdagabbak antioxidánsokban és kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a világos gyümölcsök.

2. Tényleg korlátlanul eheted?

Néhány fogyókúra korlátlan mennyiségben ajánlja a gyümölcsöket és zöldségeket. 

Nagy mennyiségben ehetsz ugyan nem-keményítőtartalmú zöldségeket, de a gyümölcsökre figyelned kell. Mivel a gyümölcs íze édes és finom, könnyű túlzásba vinni és számolatlanul juthat a glükóz és a kalória a véráramba, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Bogyós gyümölcsöknél fél csészényit egyél egyszerre, banánból, almából egy-egy darabot. Egy nagy alma 120 kalória, egy kicsi csak 53 kalóriát tartalmaz. A nagy narancs és a kis alma energiatartalma viszont ugyanannyi.

3. Ne egyél gyümölcsöt magában!

Egy darab gyümölcs még mindig jobb, mint egy cukorka, de így is van lehetőség arra, hogy vércukorszinted hirtelen megemelkedjen.

Egyél hozzá fehérjét - mondjuk egy darab sajtot vagy diót és ez kiküszöböli a problémát. A gyümölcs növeli az inzulinszintet, a fehérje növeli a glukagon hormont. A két hormon együttesen stabilizálja a vércukorszintet.

4.  Igaz a mondás: héjában van a vitamin.

A héj tartalmazza  a legtöbb vitamint és antioxidánst a gyümölcsben. Az almahéj például rostokat, A- és C vitamint tartalmaz. Kutatók azt is megállapították, hogy a gyümölcshéj csökkenti az elhízás és a rák kialakulásának kockázatát.  

5. Sok gyümölcslevet iszol?

Ne tedd! A gyümölcsléből pont a gyümölcs rostos része hiányzik. És pont a rostok lassítják a glükóz véráramba kerülését. Sokkal jobban teszed, ha egy darab gyümölcsöt eszel vagy alkalmanként egy turmixot iszol, amiben éppúgy megtalálhatók a fontos élelmi rostok.

 

És ezeket olvastad már?