MEDICINA

A legjobb és legviccesebb ötletek csuklás ellen

Sokszor a legváratlanabb helyzetekben tör ránk a csuklás. Amíg arra gondolsz, hogy valaki emleget, még vicces is lehet, később határozottan kellemetlen érzéssé válhat, amitől jó lenne gyorsan megszabadulni. Íme, néhány hasznos fortély!
címkék:

 

Vizet ritmusra! Igyál egymás után kilenc-tíz kortyot egy pohár vízből. A ritkább levegővétel és a ritmikus nyelés el­nyomják a rekeszizomgörcsöket. De ha van otthon borsmentád, abból is főzhetsz gyorsan egy teát. Görcsoldó és nyugtató hatásával megszűntetheti a kellemetlenségeket.

Trükkös papírzacskó! Fogj egy papírzacskót, szorítsd erősen a szádhoz, hogy ne tudjon kiszökni a levegő. Ezután tízszer egymás után nagyot fújj bele. Majd ezt a levegőt lélegezd vissza. Ismételd addig, míg abba nem maradnak a tünetek.

Fő a nyugalom! Sokan a lélegzet visszatartásra esküsznek, de az is segíthet, ha az egyenletes légzésre összpontosítasz. Lassan, nyugodtan szívd be a levegőt, majd még lassabban engedd ki. Ettől ellazul a szervezeted, és megszűnnek a görcsös rekeszizom-összehúzódások.

Elő a furcsa ízekkel! Csepegtess egy kanál citromlét vagy egy pár csepp ecetet cukorra, ezt szopogasd el. Esetleg rágcsálj tárkony- vagy kaporlevelet, ánizsmagot nyersen, ettől is elmúlhat a csuklás.

Mikor jelez a csuklás betegséget?

Ha magától, vagy különféle házi módszerek segítségével rövid időn belül megszűnik, nem kell aggódnod.

Ha azonban órákig, napokig tart, vagy fokozódik, érdemes orvoshoz fordulni! 

A visszatérő, tartós csuklás oka lehet:

  • emésztőrendszeri betegségek,

  • szívproblémák,

  • a vér megváltozott összetétele,

  • idegrendszeri rendellenességek,

  • pszichés okok.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?