MEDICINA

A magyar gyerekorvos durván kitálalt, ezt gondolja a magyar otthonszülésről

Novák Hunor kendőzetlenül elmondta a véleményét az otthonszülésről.
  • Szerző: Ripost

„Halt meg gyermek, újszülött is a kezeim között. Váratlanul is alakult ki súlyos komplikáció pillanatok alatt a szülés során, vettem részt sikertelen és sikeres újszülött újraélesztésében is” – ezekkel a szívszorító szavakkal kezdi Facebook-posztját Novák Hunor.A népszerű gyerekorvos cikksorozatot indít, hogy eltántorítsa a terhes anyákat az otthonszüléstől, miközben durván beleáll Geréb Ágnes egykori bábába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Magyaroroszágon senkinek nem ajánlom az otthonszülést.

- írja Novák. A háziorvos szerint az olyan fejlett országokban, mint Belgium vagy Hollandia az alacsony rizikófaktorú várandósságoknál egyáltalán nem veszélyes az otthon- vagy a születésházakban szülés, Magyarországon viszont végzetes is lehet.

A népszerű gyerekorvos saját cikksorozattal kampányol az otthonszülés ellen. Fotó: Ripost

„Magyarországon gyermekgyógyászként senkinek sem tudom nyugodt szívvel ajánlani az otthonszülést, még alacsony rizikójú várandósság esetén sem. Ez az én véleményem. Azt sem ajánlom, hogy valaki vajúdás közben 200 km-t utazzon autóval azért, hogy ”otthon„ szülhessen. A gyermekek élete a tét” – írja Novák.

Magyarországon senkinek sem ajánlom az otthonszülést

Halt meg gyermek, újszülött is a kezeim között. Váratlanul is...

Közzétette: Dr. Novák Hunor2021. május 8., szombat

A népszerű gyermekorvos szerint itthon még nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani az otthonokban a szüléshez. Az otthonszülés emblematikus alakjaként Geréb Ágnest említi. Szerinte neki köszönhető, hogy az otthonszülés szabályozása jelentősen átalakult. „Geréb Ágnes kártékony munkája miatt több újszülött halt meg, akiknek joguk lett volna biztonságos körülmények között megszületni, és joguk lett volna megkapni a legnagyobb esélyt az életben maradáshoz” – írta.

A háziorvos azok ellen a mozgalmak ellen is felszólal, akik szerinte a bábát szentként kezelik, ahelyett hogy elhatárolódtak volna tőle. „Szakmailag az lenne elvárható, ha ezek a mozgalmak nem védték volna Geréb Ágnest, hiszen olyan magas rizikójú várandósságokat vállalt be otthonszülésre, amit fejlett országokban is tilos, mivel túl nagy a kockázat. A tragédia meg is történt...”

Novák Hunor az első ilyen cikkben leírja, hogy az otthonszülés megfelelő feltételek mellett teljesen biztonságos az alacsony rizikófaktorú szülésnél. Itthon viszont ez nincs meg, ezért az alacsony rizikófaktorú szülésnél sem ajánlja az otthonszülést.

Isten ments, hogy ha a baba nem sír fel a panelban, telefonálgatni kelljen, mentőt hívni, közeli kórházban helyet találni.

-írja a népszerű gyerekorvos.

Ha a feltétel adott, mehet az otthonszülés

Magyarországon 2011-től legális, ha valaki otthon hozza világra születendő gyermekét. Az erről szoló rendelet részletesen leírja, milyen körülményeknek kell ehhez megfelelni. Csak 18. életévét már betöltött, első szülés esetén 40. éves kor alatti nő szülhet a terhesség 37. és 41. hete között. A szülés helyszínén biztosítani kell a megfelelő tárgyi és higiéniás feltételeket, hogy egy felmerülő probléma esetén a szülő nő 20 percen belül a kijelölt kórházba juthasson. Ha a helyszín nem felel meg, fekvőbeteg-intézményt kell javasolni, és értesítenie kell az előzőleg megjelölt háttérkórházat is. A rendelet szerint csak akkor lehet a magzatot otthonszüléssel világra hozni, ha neki és az anyjának is jól működnek az életfunkciói, és egyiküknek sincs a magzat életét veszélyeztető betegsége.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?