MEDICINA

A fejfájásnak különös típusát azonosították az orvosok, azonnal kiakadtak a férfiak

Nincs dühítőbb, amikor a nő újra és újra fejfájásra hivatkozva próbál menekülni a szex elől. Aztán hogy valóban fáj-e a feje, nem igazán lehet eldönteni. Mindenesetre most a tudósok egy egészen elképesztő fejfájástípust találtak, kiváltó oka pedig nem a stressz vagy a kialvatlanság.
címkék:

Szereted lófarokba kötni a hajad? Nos ennek a kétségkívül kényelmes és klassz hajviseletnek lehet egy kellemetlen mellékhatása: a fejfájás, amit már az orvosok is elismernek. Sőt, a túl szoros lófarok akár hajhulláshoz is vezethet.

Fejfájás 01

Fotó: Pixabay.com

A külső húzástól származó fejfájás a neurológusok szerint is létező jelenség. Egyszerűen annak köszönhető, hogy a fejbőrünkben vannak fájdalomérzékelő idegvégződések. És ha a copf okozta hajhúzás kezdetben nem is fájdalmas, idővel egyre kellemetlenebbé válhat, így az idegvégződések fájdalomüzenetet küldenek az agyba. A szőrtüszők is érzékenyebbé válhatnak az idő múlásával. A lófarok okozta fejfájás az úgynevezett allodynia jelenségének is ékes példája lehet, amikor egy idő után az agy már az egyszerű érintést is fájdalomérzetként érzékeli.

Ráadásul a lófarok okozta fejfájás viszonylag gyakori: különösen gyakran tapasztalják a balett-táncosok, a tornászok, vagyis mindazok, akik esetében munkaköri kötelezettség a szorosan hátrahúzott frizura. És amióta a nők szoros frizurába kötik, fonják a hajukat, azóta vannak nyomai az ez által okozott fájdalmaknak is. De ugyanilyen problémát okozhat a szoros sapka, vagy a síszemüveg is.

Fejfájás 02

Fotó: Pixabay.com

A lófarok okozta fejfájást egyébként nem mindenki érzékeli egyformán. Azok, akik hajlamosabbak a migrénre és a fejfájásra, általában érzékenyebbek rá. Azoknak is több kellemetlenséget okoz, akik valamilyen krónikus fájdalommal élnek együtt, vagy akiknek eleve alacsonyabb a fájdalomküszöbe. Az alváshiány, a menstruációs ciklus egyes szakaszai, vagy más hormonális változások is érzékenyebbé tehetnek rá. A legjobb, ha ilyenkor más frizurát választasz a lófarok helyett, vagy néha máshová kötöd a copfot. A laza copf is jó ütlet, hiszen minél szorosabb a lófarok, annál fájdalmasabb lehet. Sokszor az is segíthet, ha máshol választod el a hajad, vagy egyszerűen rövidebb frizurát kérsz a fodrásztól.

címkék:
És ezeket olvastad már?