Létrehozva: 2016.11.15.

9 betegség, ami megvakíthat

Talán azt hiszed, veled ilyen nem történhet, de a te szemed is örökre elromolhat. A több mint 130 ezer magyar vak a születésekor még látó volt. Mondjuk, mit tehetsz!

Magyarországon 33 ezer ember vak, és 218 ezer, ötven éven felüli  látássérült is él az országban a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának országos felmérése szerint. Legnagyobb részük időskori makuladegeneráció, látóhártya-betegségek, szürke hályog, zöld hályog vagy cukorbetegség miatt vesztette el látását.

A vakságot az esetek majdnem felében - 45,5 százalékában - megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni – mondta dr. Németh János, a felmérést vezető egyetemi tanár.

Októberben van a látás világnapja, és ez jó alkalom, hogy te is szűrésre menj!

A leggyakoribb szembetegségek, amelyeket rendszeres szűréssel meg lehetne előzni

1. Kancsalság

Ez az egyik leggyakoribb betegség, amely mindkét szemet érinti. A probléma örökletes, tehát ha neked is volt, akkor a gyerekedet is érdemes időben orvoshoz vinni.

A kancsalságban szenvedő gyermekek szemei rossz szögben állnak, ezért többnyire kettős képet látnak. A kellemetlenség ellensúlyozására az agy trükköt vet be: az egészséges szem egyedül végzi a munkát, a másik szem pedig nem dolgozik. A pihenő szem fokozatosan gyengül, majd végül csaknem megvakul. A problémát még 6 éves kor előtt kezelni kell, különben nem lesz eredményes a gyógyítás.

2. Szürke hályog

Kialakulhat cukorbetegség, vagy az UV-sugarak miatt is, de sérülés is okozhatja.

A betegség során a szemlencse elszürkül és homályossá válik. A beteg ezután úgy érzi, mintha vízfüggönyön át látná a világot. Ha nem kezelik, vakságot okozhat.

3. Zöld hályog

A zöld hályog, vagyis glaukóma nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így a vakság kialakulását is meg lehet előzni.

A növekvő belső szemnyomás észrevétlenül retinakárosodást okoz, végül pedig a látóideg romlásához vezet. Magyarországon a betegség neve “zöld hályog”, mert amikor a belső szemnyomás nagyon magas, akkor a páciens zöld fénygyűrűt lát a fényforrások körül. Csak akkor gyógyítható, ha időben elkezdik kezelni.

4. Időskori makuladegeneráció (AMD)

A retina sejtjei a betegség során fokozatosan elhalnak, és kizárólag a perifériák menekülnek meg. Ha egy AMD-ben szenvedő beteg egy utcát néz, akkor látja a házakat jobb és bal oldalon, de nem látja az autókat az úttesten. Ha a betegség súlyosbodik, műtétre van szükség.

5. Cukorbetegség miatti retinabetegség

A diabetikus retinopathia az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Általában a cukorbetegség eredményeként alakul ki, mert a folyamatosan megnövekedett vércukorszint tönkreteszi a retina ereit. Ezért nagyon fontos, hogy ha cukorbeteg vagy, folyamatosan ügyelj a kezelésre, mert a romló retinaerek a látás gyengüléséhez, majd elvesztéséhez vezethetnek.


6. Szemszárazság

Ilyenkor a szemünk éget, viszket, és olyan, mintha apró homokszemcsék lennének a pupillánál. A vakító napfény, a kipufogógáz, a pollen, por és a monitor vibrálása egyaránt előidézhetik ezeket a kellemetlen tüneteket. Ha minden rendben van, akkor a könny kiöblíti az idegen részecskéket, de túl nagy terhelés esetén a szem kiszáradhat.

Leggyakrabban akkor alakul ki, ha túl sokáig nézzük mereven a monitort, de a túl száraz szobalevegő vagy a légkondi is zavarhatja a szemünket. Hormonális rendellenességek és egyes gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletta vagy béta blokkoló szedése szintén előidézheti ezeket a tüneteket.

7. Csőlátás

A retinitis pigmentosa egy genetikai betegség, általában fiatalkorban kezdődik. A csőlátásban szenvedők először félhomályban nem látnak jól, majd éjszakai vakságban szenvednek, végül elvész a periferiális látás. A betegség egyelőre nem gyógyítható.

8. Fényvillanások vagy retinaleválás

Amikor az üvegtest-degenrációban szenvedő emberek megmozdulnak, fényvillanásokat látnak. Ha a szemben lévő üvegtest teljesen levált, a fényvillanások eltűnnek. Teljes üvegtestleválás esetén a retina tönkremehet, amely a retina leválásához és akár az üvegtest vérzéséhez vezethet. Retinaleválás esetén gyakran műtétre van szükség.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható. Október egyben a látás hónapja is, a szemellenőrzésről itt olvashatsz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel