MEDICINA

5 perc alatt megtudhatod, hogy színtévesztő vagy-e

Az emberiség körülbelül 4 százaléka cseréli össze különböző mértékben a színeket. Sokan nem is tudják magukról, hogy színtévesztők. Teszteld magad most!
  • Szerző: Dove

Magyarországon mintegy 400 ezer, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

A színek érzékeléséért a szemben lévő ideghártya receptorai felelnek. A receptoroknak három fő típusa van: egyik a vörös, másik a zöld, a harmadik pedig az ibolya-kék színtartományba tartozó fényt érzékeli.

Ha valamelyik színérzékelő receptorod hiányzik, akkor azt a színt nem tudod beazonosítani. Erre mondják: színvak. Ha a normálishoz képest kevesebb a színérzékelő receptorod, vagy ezek nem megfelelően működnek, akkor színtévesztő vagy.

Ezzel az egyszerű teszttel most megtudhatod, rendben vannak-e a receptoraid.

Az ábrákat 1 méter távolságból, derékszögben kell nézned, és maximum 3 másodperced van felfedezni, hogy mit látsz. 

A kiértékelést a cikk végén találod.

Kezdhetjük?

1. ábra

2. ábra

 

3. ábra

 

4. ábra

 

5. ábra

 

6. ábra

 

Kiértékelés:

1. ábra: A normális színlátásúak és a fogyatékosak egyaránt 12-est látnak.

2. ábra: A normális színlátásúak 8-ast látnak, a vörös/zöld színtévesztők 3-ast, a teljesen színvakok nem látnak semmilyen számot.

3. ábra: A normális színlátásúak 5-öst látnak, a vörös/zöld színtévesztők 2-est, a teljesen színvakok nem látnak számot.

4. ábra: A normális színlátásúak 2-est látnak, a különböző típusú színlátás-fogyatékosok nem látnak számot, vagy téves számot látnak.

5. ábra: A normális színlátásúak 16-ost látnak, a különböző típusú színlátás-fogyatékosok nem látnak számot, vagy téves számot látnak.

6. ábra: Sem a szabályos színlátású, sem a színlátás-fogyatékos nem lát számot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?