MEDICINA

3 egyszerű trükk és soha többé nem horkolsz

Minden ötödik ember horkol olyan hangosan, hogy a környezetében tartózkodók képtelenek tőle aludni. Lehet, hogy ez az egyszerű trükk a megoldás?
címkék:
  • Szerző:

A horkolást nagyon gyakran az okozza, hogy a lágy szájpadlás részben elzárja a kifelé áramló levegő útját. Ez pedig leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a hátunkon fekszünk, és a szánk nyitva van. Ha tehát valahogyan el tudnánk érni, hogy a szánk csukva maradjon, a horkolástól is megszabadulhatunk. Innentől már csak a kreativitásunkon és elszántságunkon múlik, ragtapasszal, szigetelőszalaggal vagy mással akadályozzuk meg, hogy alvás közben kinyíljon a szánk.

Fotó: 123 RF

Aki ettől a módszertől ódzkodik, kipróbálhatja a következő módszert is. A szakértők kimutatták azt is, hogy kevesebbet horkol az, aki többet énekel. Ezért azt ajánlják, hogy naponta legalább öt dalt énekeljen el hangosan az a személy, aki amúgy rendszeresen horkol. Az éneklés ugyanis erősíti a légutak izomzatát, és ezáltal közvetve csökken a horkolás kockázata.

Segít a toroköblítés is

Az is jó módszer lehet, ha lefekvés előtt a szánkba veszünk egy kortynyi olívaolajat. 30 másodpercig gargalizáljunk vele. Megszünteti a torokszárazságot, simává teszi a szöveteket. Mivel nincs irritáció, simább lesz a légzés, megszűnik a horkolás. Az öblítés után végezhetünk nyelv- és toroktornát is. A gyakorlatokat megtanulhatjuk bármelyik logopédustól.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?