MEDICINA

12 apró jel, ami megmentheti az életed

Kirepedt a szád széle, őszülsz, vörös a tenyered? Nem is nagyon veszed észre ezeket a változásokat, pedig kellene, mert akár betegséget is jelezhetnek. Megmutatjuk, mire figyelj, hogy elkerüld a bajt!
címkék:

1.Túl korán őszülsz

Ha már 40 éves korod előtt erősen őszülsz - hajszálaid 50 százaléka ősz), nem árt, ha kivizsgáltatod magad. Mindez ugyanis cukorbetegség jele is lehet.

2. Egyre több érdes folt a bőrön

A bőr érdes foltjai a legtöbbször teljesen ártalmatlanok, ám néhány esetben a bőrrák előjelei is lehetnek. Menj szűrésre!

3. Rövidülő szemöldök

Ha a szemöldököd külső széléről láthatóan kihullanak a szálak, az pajzsmirigy-alulműködés tünete is lehet. Különösen akkor figyelj oda erre, ha a hajad is ritkulni kezd!

4. Nem elég fehér a szemed fehérje

Általában csak annyit jelent, hogy fáradt vagy, előző nap sokat ittál, vagy egyszerűen ezt örökölted, de a sárga színre mindenképp figyelj oda! Mutathatja azt is a jel, hogy véred bilirubin szintje megemelkedett, ez pedig a Gilbert-szindróma jele is lehet. A kivörösödött szem kötőhártyagyulladást jelenthet, különösen akkor, ha fáj és szúr is. Ha sehogy sem tudsz kikeveredni belőle, egy chlamydia-teszt sem árt, mert ettől a nemi úton terjedő betegségtől is be tud gyulladni a szemed.

5. Gyűrött fülcimpa

Különös, de az átlósan futó ráncok a szívbetegségek megnövekedett veszélyét jelzik, főleg, ha mindkét fülcimpán jelen vannak. Az elmélet szerint ugyanis a ránc a rugalmasság hiányát jelzi, ami az ereket is érinti.

6. Berepedt száj

A száj sarkában megjelenő repedéseket gyakran a B-vitaminok és a cink hiánya okozza. Az el nem múló repedéseket időnként gombás fertőzés is kiválthatja.

7. Duzzadt nyak

A nyak elülső részén található duzzanat oka a Graves-Basedow-kór jele lehet, amely a pajzsmirigy túlműködéssel járó autoimmun betegsége. Jellegzetes tünete még a szemek kidülledése és a fogyás.

8. Egyre sötétedő bőr

Ha napozás nélkül is észrevehetően mélyül a bőrőd színe, mindenképpen számolj be róla orvosodnak, mivel ez a tünet igen ritkán az Addison-kór jele is lehet. Ezt a betegséget a mellékvese elégtelen működése okozza,

fáradtság, rossz közérzet és fájdalomérzet jár vele.

Súlyos esetben akár anyagcsere összeomláshoz is vezethet. Szerencsére ez a ritka betegség hormonpótlással kezelhető.

9. Vörös tenyér

A májbetegség első tünete lehet, különösen akkor, ha rossz a közérzeted, és lehangoltnak érzed magad. Keresd fel mihamarabb az orvosodat.

10. Túl hosszú gyűrűsujj

Ennek a furcsa jelnek az eredete a magzati korra vezethető vissza. Azoknál alakul ki, akik az átlagnál magasabb tesztoszteron szint melett fejlődtek az anyaméhben. Ilyen körülmények közt erősebben fejlődnek a férfias tulajdonságok is. Így arra, akinek hossszabb a gyűrűsujja - függetlenül attól, hogy nő vagy férfi - általában jellemző a versenyszellem és az intenzívebb szexuális vágy. Egyes kutatások szerint a hosszú gyűrűsujjúak fogékonyabbak a térdízület betegségeire. Ha téged is érint ez a tünet, jól teszed, ha sportolsz és erősíted ízületeidet tartó izmaidat.

11. Körömhibák

Vízszintes vonal a körmön: régebbi betegség vagy a hiányos táplálkozás jele. Tanács: térj át egészségesebb életmódra! Kanál alakú köröm: vérszegénység jele lehet. Tanács: egyél sok húst, vasat tartalmazó élelmiszereket, pl. spenót. Barnásvörös elszíneződés a körmön: vese problémák. Tanács: irány az orvos!

12. Hideg láb

Keringési rendellenesség, szívprobléma is szóba jöhet, ezek nem ritkán a szívtől legtávolabb eső területeken, vagyis a végtagokon mutatkoznak először.

Az extrém hideg láb a Raynaud-szindróma jele is lehet, ezt mindenképpen ki kell vizsgáltatni,

mivel számos autoimmun kórképhez kapcsolódik.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?