ÉLETMÓDI

Két dologtól rettegtek a diákok, mind a kettő benne volt – mutatjuk a matekérettségi megoldásait

Ma írták az érettségizők a matematika közép- és emelt szintű vizsgát. Elérkezett a várva várt idő: megérkeztek a matekérettségi feladatok megoldásai.
  • Szerző:

Aki megoldja nektek: Márton Viktor szakértő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Íme az első feladat:

matek megoldások

..... és a második.

Ha érdekel a többi feladat megodása is, keresd a további részleteket a sulilife.hu oldalon.

Kedden a vizsgákat az előző napihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartották meg. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhatott – a másfél méteres távolság betartásával -, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt biztosítottak számukra. A felügyelő tanároknak kötelező volt védőmaszkot viselniük – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítottaak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott volt.

Május 5-én, szerdán van az írásbeli érettségi harmadik napja, történelmet írnak a fiatalok. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 66 396, emelt szinten 8 301 diák vizsgázik ma.
A vizsga reggel 9-kor kezdődik, megoldására középszinten 180 perc, míg emelt szinten 240 perc áll rendelkezésre.
A feladatlap két részből épül fel. Első felében 12 rövid kérdésre kell választ adnia a vizsgázónak, míg a második felében esszéfeladatok találhatók. 4 esszé található.

A középszinten vizsgázók egyszerre kapják meg a feladatsort és az 4 esszé témát is. A 4 esszéből 2 rövid és 2 hosszúm, a diákoknak ezekből 1 rövidet és 1 hosszút kell választaniuk, és azokat kidolgozniuk.

Emelt szinten azonban két részletben kapják meg a diákok a vizsgakérdéseket, az első feladatlap megoldására 100 perc áll rendelkezésükre, ez tartalmazza a 12 rövid kérdést. A második feladatsor megoldására 140 perc áll a diákok rendelkezésére, itt egy rövid, egy hosszú és egy komplex esszét kell kidolgozniuk.

A vizsgán összesen 100 pont szerezhető, melyből 50 pont kapható 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra. A másik 50 pont kifejtendő feladatért jár, melyben egy rövid és egy hosszú kifejtést kell megírni egyetemes illetve magyar történelmi kérdésekkel kapcsolattal (két-két téma közül lehet választani).

Az idén – akárcsak tavaly – a koronavírus járvány miatt a szóbeli vizsgák elmaradnak, így az írásbeli megírása után az érettségizők fellélegezhetnek.

 

Idén 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

 

 

És ezeket olvastad már?