ÉLETMÓDI

Március 15. : mutatunk néhány ingyenesen nézhető filmet!

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet erre a hétvégére.
  • Szerző: Ripost

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– olvasható a Nemzeti Filmintézet közleményében.

Fotó: pixabay

Megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították- írja a papageno.hu.

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi ’73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben egyébként is jobban tesszük, ha otthon nézünk filmeket (sok mozi amúgy is bezárt, sorra maradnak el a premierek...) és ráadásul több olyan weboldalt találunk, ahol ingyenesen válogathatunk. Ezeket most összegyűjtötte nekünk a Magyar Filmadatbázis ITT.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?